Az Otthon Melege Program ötödik alprogramja - a hűtő- és fagyasztógépek, kazánok- és nyílászárók cseréjét célzó, valamint a társasházaknak szóló pályázatok után - új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez nyújt vissza nem térítendő állami támogatást a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára - közölte a szaktárca. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerint mintegy 12 ezer pályázatra juthat pénz.

A feltételek a következők:

  • Zöld célok - a beruházások megvalósulásával - a készülékcserével - minimum 10 százalékos energia- vagy 20 kg/év szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni.
  • Támogatási összegek - a vissza nem térítendő támogatás mértéke minden esetben a berendezés vételárának 50 százaléka, de maximális értéke A+ kategóriájú gépek esetén 25 ezer forint, A++ kategóriájú gépek esetén 40 ezer forint, A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 45 ezer forint háztartási gépenként.
  • Támogatási keret - az alprogramban rendelkezésre álló bruttó 500 millió forint forrás elosztása régiónként történik. Szükség esetén a tárca fenntartja a jogot a régiók közötti forrás átcsoportosítására.
  • Pályázati időszak - a pályázatok a megjelenést követően, a 2015. július 1-je és 2015. szeptember 30-a közötti időszakban, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatók be

Pályázni kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül lehet Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon, továbbá igazolniuk kell, hogy a háztartási nagygép elhelyezésére szolgáló ingatlan a tulajdonukban áll. (Ilyen feltétel a nagygépcsere-pályázat korábbi állomásán, a hűtő- és fagyasztócsere-programban nem volt, igaz, ott a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat preferálták.)

A mosógépeket - akárcsak korábban a hűtőket - kizárólag a regisztrált kereskedőktől lehet megvenni, szárítóval kombinált gépek illetve szárítók beszerzésére nem vonatkozik a támogatás (viszont a régi mosó-szárító helyett lehet új szimpla mosógépet venni), a saját erőt egy összegben kifizetni a kereskedőnek a vásárláskor.

Személyenként és lakásonként legfeljebb egy mosógép cseréjére nyújtható be pályázat. Egy személy több pályázat benyújtására akkor sem jogosult, amennyiben több bejelentett lakcímmel rendelkezik.

Pályázatot benyújtani 2015. szeptember 30. napjáig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig az alábbi területi bontásban és kezdő időpontoktól lehetséges: