A támogatási rendszerbe most befogadott készítmények révén többek közt különböző daganatos betegségekben, vérzékenységben, szívelégtelenségben, Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben, ízületi gyulladásos megbetegedésekben és asztmában szenvedő több ezer beteg kaphatja meg a legmodernebb kezeléseket.

A tb-támogatotti kör folyamatos bővítése elengedhetetlen ahhoz, hogy újabb és újabb súlyos betegségek eredményes és hatékony kezeléséhez válhassanak széles körben elérhetővé Magyarországon is a globálisan hozzáférhető legkorszerűbb terápiák

 – fogalmazott Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

Az igazgató reméli, hogy a jövőben felgyorsulhatnak a tb-támogatásról szóló döntések, hiszen egyértelmű bizakodásra ad okot, hogy az előkészítést végző Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2021 őszén több mint további 70 beadványt terjesztett fel befogadásra.

Ezek a végső döntésre várakozó készítmények a kormány gyors lépésével akár negyvennél is több indikációban biztosítanának új terápiás lehetőségeket az érintett nagyszámú magyar beteg számára.

Holchacker Péter úgy véli: "a bővítésről szóló mostani döntéssel csökkent Magyarország relatív versenyhátránya az innovatív terápiák elérhetősége terén. Ugyanakkor sokkal gördülékenyebb és kiszámíthatóbb befogadási döntéshozatalra van szükség ahhoz, hogy ebben a tekintetben is újra éllovasokká válhassunk a visegrádi országok között, miáltal minél több honfitársunk minél hamarabb kaphatna esélyt arra, hogy a betegségének kezeléséhez legígéretesebb terápiában részesüljön".