Az infúziós kezeléssel szemben olcsóbb, egyszerűbb, gyorsabb az újfajta innovációs terápia, miközben klinikailag egyenértékű az intravénás alkalmazással. Bizonyos onkológiai alkalmazásoknál csak a gyógyszerköltségen megtakarítások keletkeznek. A beteg kevesebbet hiányzik a munkából a rövidebb gyógyszerbeadási idő miatt, kevesebbet kell utaznia és a kontrollvizsgálatok száma is csökken - állítják egybehangzóan a szakértők. Az ellátórendszerre is kisebb teher hárul a gyorsabb kezelés, kevesebb a befekvés, kisebb a munkaerő- és eszközszükséglet.

Ami a limfóma kezelését illeti, Illés Árpád, a Debreceni Egyetem haematologiai tanszékének vezetője a terápia előnyei közül a rövidebb várakozási időt, és a fix gyógyszerdózist emeli ki. A hatékonyság és biztonságosság változása nélkül a kezelés nem csak rövidebb, de a kórházi felvétel is elkerülhető lehet, ami azért is fontos, mert Magyarországon mintegy ezer új limfómás megbetegedést fedeznek fel évente. A nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés két fajtája a Hodgkin és non-Hodgkin kór, utóbbi az ötödik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat hazánkban.

Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem reumatológia tanszékének vezetője rámutat, a betegek igényei szabják meg, hogy infúziós vagy szubkután biológiai terápiát alkalmaznak. Akik a lakóhelyükön szeretnék megkapni a kezelést, és be is tartják az utasításokat, azoknak mindenképpen előnyösebb az injekciós forma. Nem szükséges órákat végigülni a kezelőcentrumban.

Több a túlélő

Dank Magdolna onkológus szerint az innovatív biológiai terápiáknak köszönhetően jelentősen javult a mellrákos megbetegedések túlélési aránya, és a mellrák egyik típusánál a halálozási rizikó felére csökkenthető. A biológiai terápia beadási módjára a közelmúltban szintén megjelent a bőr alá adható változat. Ezáltal lerövidül a gyógyszerbeadási idő. A szubkután terápiával a gyógyszerészi idő is optimalizálható, mivel kész oldatról van szó, a gyógyszerészeknek nem kell infúziót készíteniük.