A magyar kormány vállalta, hogy létrehozza - a jogállamisági aggályok miatt visszatartott uniós pénzekhez végre hozzáférés érdekében - az Integritás Hatóságot és a Korrupcióellenes Munkacsoportot.

Az új szervezetek létrehozásának fontos lépése volt az, hogy a kormányzati Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) szeptember 23-án kiírta azt a pályázatot, amelyen abba az Alkalmassági Bizottságba várták szakértők jelentkezését, amely majd kiválasztja az Integritás Hatóság vezetését.

A bizottságba a Transparency International (TI) Magyarország korrupcióellenes szervezet is jelölt tagokat, Bod Péter Ákost, Jancsics Dávidot és Marschall Miklóst. Szerdán kiderült, hogy ők nem kaptak lehetőséget. Az EUTAF ugyanis bejelentette, hogy Halász Zsolt Ákost, Pataki Balázs Zoltánt és Tátrai Tündét bízta meg - értesült a Népszava.

A most közzétett nyertesek közül a TI-nél csak Tátrai Tündét ismerik, vele a TI is együtt dolgozott korábban, felkészült szakembernek tartják őt a közbeszerzési jogterületen - tudta meg a lap Ligeti Miklóstól, a szervezet jogi igazgatójától.

A pályázatra határidőben 33 jelentkezés érkezett, melyből mind érvényesnek tekinthető – közölte a Népszava érdeklődésére Dencső Balázs, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság vezetője.

A nyertesek közzétett szakmai önéletrajza szerint a 45 éves Halász Zsolt Ákos jogász, bankszakjogász. 2010-től három évig a MFB Zrt. elnök-vezérigazgatói titkárságvezetője volt, majd 2016-ig az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöki tanácsadójaként dolgozott. 2016 után két évig az EBB-nél a magyarországi finanszírozási ügyletek előkészítését támogatta. 2018-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pénzügyi, Jogi Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens.

A 48 éves Tátrai Tünde közgazdász, jogász a kilencvenes évek végétől 2007-ig dolgozott az akkori Miniszterelnöki Hivatalnál több beosztásban, legutoljára jogi és közbeszerzési tanácsosként. 1997 óta egyetemi oktató, a Budapesti Corvinus Egyetem Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékén tanít.

Az 53 éves Pataki Balázs 20 éve az Európai Bizottság (EB) tisztviselője, jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével. Az adóügyi szakértő korábban az EB adóügyi főigazgatóságán, illetve jogi szolgálatánál dolgozott.