Megnézték, kihez fordulnak az emberek kölcsönért - az eredmények alapján a pénzintézetekkel szembeni bizalom még mindig rendkívül alacsony Magyarországon. A megkérdezettek több mint fele ismerőseihez és szeretteihez fordul kölcsönért, családtagoktól 35 százalék, míg 27 százalék a barátoktól kért pénzügyi segítséget.

Saját bankjától ezzel szemben csak a résztvevők 18 százaléka vett fel kölcsönt, míg 12 százalék másik pénzintézethez fordult hitelért. Utóbbi opció a 65 év feletti korosztályra jellemző a legnagyobb arányban, 41 százalékban. A döntésnek számos oka lehet, például a kedvezőbb feltételek, de az is, hogy a saját intézmény már nem hajlandó hitelezni a fennálló tartozások miatt.

QP | Quality Placement

A felmérés eredménye minket is meglepett. Azt gondoljuk, hogy a banki hitelek viszonylagos népszerűtlensége mögött számos tényező állhat, a bankokkal szembeni bizalmatlanságtól, az információhiányon át a hitelfelvételi folyamat komplexitásáig - mondta Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. Fontos szempont lehet az is, hogy a bankokhoz képest az ismerősök, családtagok kisebb kamatot kérnek, bár erről nehéz információt kapni.

A követeléskezelő felmérése szerint a klasszikus banki hiteleknél népszerűbb a hitelkártya keretének kimerítése, annak ellenére, hogy ez a legtöbb kölcsönnél jóval nagyobb kamatokat ró az ügyfélre.

Idén jelentősen csökkent a folyószámla-hitelkeretek kihasználtsága, miközben nőtt a tervezett hitelek népszerűsége. Ez azt mutatja, hogy a háztartásoknak egyre kevésbé okoznak gondot a váratlan kiadások, és hogy a magyarok egyre tudatosabban tervezik pénzügyeiket - véli Deszpot-

Ugyanakkor a hitelezéssel kapcsolatos tudatosságot illetően még van hova fejlődni a régió más országaihoz képest. Csehországban például a saját banki kölcsön a legnépszerűbb 35 százalékkal, amelyet a családi támogatás és a hitelkeret-túllépés követ 29 százalékkal és 23 százalékkal. A szomszédos Ausztriában a családi hitelezést jelölték a legtöbben, mégpedig a válaszadók 38 százaléka, második és harmadik helyen a saját banki kölcsön, illetve a hitelkeret-túllépés zárt 35 százalékkal és 27 százalékkal.