A járvány első hulláma óta nem volt ennyire alacsony a magyar lakosság fizetőképessége – írja az Intrum.

A háztartások jövedelme, hitelállománya és az infláció alapján számolt Intrum Fizetőképességi Index nagyot csökkent, utoljára 2020 második negyedévében állt ennyire rosszul. Az IFI az előző negyedévhez képest 22 százalékkal lett alacsonyabb.

„Az orosz-ukrán konfliktus, valamint a növekvő nyersanyagárak kedvezőtlen hatásai begyűrűztek hazánkba, és a magyar lakosság pénzügyi helyzetét is hátrányosan befolyásolják. A családok leginkább az inflációt érzik a mindennapokban. A háború és a kamatemelések miatt csökkennek a befektetések, így lassul a jövedelmek emelkedése” – mondta Deszpot Károly, az Intrum CMS igazgatója.

Az Intrum és a GKI felmérése általában előrevetíti a GDP alakulását is. A második negyedéves adatokból arra lehet következtetni, hogy 2022-23-ban lassul a növekedés, sőt, egyes időszakokban recesszióba is fordulhat a gazdaság.

Deszpot szerint év végére és 2023 elejére a gazdaság zsugorodása sem kizárható.

A lakosság fizetőképessége ezzel párhuzamosan tovább romolhat az idei év végére, és hogy mennyire, az nagyban függ az európai uniós forrásokkal kapcsolatos megegyezéstől is. A több ezermilliárdos források lehívásával ugyanis elkerülhetők lehetnek egyes, a költségvetési egyensúly elérése miatt szükséges, de a lakosság számára fájdalmas intézkedések.