A főpolgármester azt mondta Híradónak adott interjújában, hogy a kormány ellehetetleníti jövőre az önkormányzatok egy részét a helyi iparűzési adó felére csökkentésével.

Karácsony Gergely szerint 15-20 milliárd forinttól eshet el emiatt Budapest. Így veszélybe kerülhetnek a közszolgáltatások. Azt azonban nem árulta el, szükség esetén melyiket állítanák le először. Bízik még ugyanis abban, hogy változást tudnak elérni.

A döntést ismét a magyar önkormányzatiság kivégzésének titulálta a főpolgármester, aki a Telex szemléje szerint arról beszélt az RTL Klub Híradójának, hogy január közepén tartják majd az önkormányzati szövetségek találkozóját - amelyen a kormány képviselő is jelen lesznek majd -, ahol az ország legnagyobb önkormányzatait tömörítő szervezeti teljes kompenzációt kérnek majd az elvont iparűzési adó fejében, és nincs alku ebben a kérdésben.

Az újabb gazdaságvédelmi  csomag részeként jelentette  be szombaton Orbán Viktor a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának (ipa) felére csökkentését január 1-jétől. A 25 ezer lakos alatti települések erre támogatást kapnak, a nagyobb városok esetében ezt még vizsgálják.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György aljas cinizmusnak nevezte az intézkedést válságkezelésnek hívni."Mérhetetlenül visszataszító" az, hogy "a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal" - írta Gémesi György Facebook-posztjában.

Az IDEA Intézet friss kutatása szerint még a kormánypárti szavazók sem fogadják el egységesen azt a magyarázatot a járvány elleni védekezésben, hogy a kormány pusztán a közös teherviselés miatt vonja el az önkormányzatok bevételeit.