A múlt év novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok  szerint az előző hónaphoz mérten 0,7 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás - jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása jelentősen bővült.

A járműgyártás az előző négy hónapban folyamatosan kétszámjegyű éves emelkedést regisztrált, októberben 32,1 százalékkal nőtt a kibocsátás a korábbi közlés szerint. A villamosberendezések gyártása szeptemberben és októberben is kimagasló növekedést mutatott 47,4, illetve 57,0 százalékkal múlta felül egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásában csökkent a termelés novemberben. A számítógépek gyártása tavaly január óta nem mutatott visszaesést, az élelmiszeripar viszont októberben is 1,1 százalékkal elmaradt egy évvel korábbi teljesítményétől.

A termelés tavaly az első tizenegy hónapban 6,0 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.