Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ lakossága a leginkább az orvosokban bízik, legkevésbé a reklámszakemberekben és politikusokban, ez derül ki az Ipsos piac- és közvélemény-kutató Intézet (Ipsos) 28 országban végzett kutatásából, amit immár negyedik alkalommal publikáltak. A globális bizalmi index dobogóján az orvosok, majd a tudósok állnak, a bronzérmet pedig a tanárok kapták.

A járvány lecsengése után a szakmákba vetett bizalom nagyjából változatlannak tűnik, az orvos továbbra is a világ legmegbízhatóbb szakmája közé tartozik,

mondta Mike Clemence, az Ipsos kutatója. Csupán minden tizedik válaszadó gondolja úgy, hogy a politikusok megbízhatók, Latin-Amerika nagy részén, valamint Magyarországon, Lengyelországban és Spanyolországban pedig még ennél is kevesebben.

A magyarok inkább bizalmatlanok

A kutatás szerint a magyarokra az általános bizalmatlanság jellemző, valamennyi szakma képviselői iránt átlag alatti értékek születtek. Magyarországon a megkérdezettek 26 százaléka nem bízik az orvosokban, a pedagógusokban pedig csak 13,7 százalék.

A köztisztviselőket csak a magyarok ötöde tartja megbízhatónak, a bankárokban csupán 12 százalék bízik, a minisztereknek is a magyar válaszadók tizede szavazott bizalmat.

A hazai politikusoknál csak az argentinok kaptak alacsonyabb minősítést, ott a lakosság 7 százaléka van bizalommal irántuk.

Így zajlott kutatás

Az Ipsos felmérését 28 országban végezték el. Összesen 21 515-en válaszoltak, a részvevők 16–74 év közöttiek voltak, az adatfelvétel május 27. és június 10. között történt.

A pandémia felhúzta a bizalmi indexeket

Az Ipsos 2018 óta tartó kutatása szerint 22 országban, az orvosokba és tudósokba vetett bizalom némileg csökkent a 2021-es magasabb pontszámokhoz képest, globálisan az orvosokba vetett bizalom hat százalékponttal, míg a tudósok népszerűsége négy ponttal esett, de azt kiemelték, hogy 2018 óta mindkét csoport az index első két helyén áll.

A kutatás kitért arra is, hogy Magyarországon az orvosok iránti bizalom 21 százalékponttal esett az elmúlt egy évben azután, hogy 2019 és 2020 között pedig 19 ponttal nőtt.

 

Hasonló tüneteket mutat Lengyelország is, ahol 16 pontot csökkent az orvosok iránti elkötelezettség 2021 és 2022 között, miután 2019 és 2021 között 12 ponttal nőtt. Olaszországban, Törökországban és Malajziában is 11 pontot esett az orvosokba vetett bizalom, az Egyesült Államokban pedig 10 pontot.

Jelenleg négy olyan ország van, ahol a lakosság kevesebb mint fele tartja megbízhatónak az orvosokat: Dél-Korea, Japán, Magyarország és Lengyelország. 2021-ben ez csak egyetlen országban, Dél-Koreában volt igaz.

A tudósokban leginkább a kínaiak (71 százalék), a mexikóiak (70 százalék) és spanyolok (70 százalék) bíznak meg. Legkevésbé a japánok tartják őket hitelesnek (37 százalék).

Bronzérmesek a pedagógusok

A globálisan a tanárok továbbra is a harmadik legmegbízhatóbb szakma, az Ipsos bizalmi indexe szerinte megkérdezettek 52 százaléka bízik bennük. Leginkább kínai, a brazil és chilei válaszadók tették le a voksukat a pedagógusok mellett, utóbbi országokban a megkérdezettek 60 százaléka voksolt rájuk. A japán, a dél-koreai és a lengyel válaszadók pedig a sereghajtók, ők bíznak a legkevésbé a tanárokban. 

Az Ipsos elemzése szerint a tanárokba vetett bizalom mutatói kevésbé változtak, mint a tudósok és az orvosok iránti, ugyanakkor a bizalom tíz pontot esett Lengyelországban, kilenc pontot Malajziában és nyolc pontot Olaszországban.

Politikusok a sereghajtók

Az elmúlt évekhez hasonlóan a politikusok, a miniszterek és a reklámügyi vezetőkben és a újságírókban bízik meg legkevésbé a lakosság. Idén a globális adatok szerint a politikusokat mindössze 12 százalék tartja megbízhatónak.

A reklámszakembereket (8 százalék), az újságírókat (9 százalék) és a tévéhíradósokat (15 százalék) pedig egyenesen a magyarok tartják a legkevésbé megbízhatónak.