A partnerrel rendelkezők több mint fele valamilyen különlegességgel készül a Valentin-napra. Sokan romantikus vacsorával vagy más meglepetéssel, például virággal és édességgel készülnek február 14-én - derül ki az Ipsos felméréséből.

Azok, akik párkapcsolatban élnek és nem ünneplik a Valentin-napot, azzal érvelnek, hogy ez túlságosan "kommersz" esemény, amely csupán üzleti érdekeket szolgál, sokan viszont úgy látják, hogy egyszerűen nem illik bele a kultúrájukba vagy hagyományaikba. 

A felmérésben résztvevők 89 százaléka elégedett házastársával, partnerével. Az Egyesült Államokban ez az arány a legmagasabb, arányaiban itt ünneplik leginkább a Valentin-napot is, míg legkevésbé Hollandiában, Németországban és Dél-Koreában.

A magyar válaszadók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan meglepi párját, a magyaroknál "romantikusabbnak" tűnnek viszont a spanyolok, a franciák és az olaszok is.

Nem csak a 20 éveseké

A fiatalabb párkapcsolatban élők nagyobb valószínűséggel ünnepelnek, mint az idősebbek: világszerte átlagosan 35 év alattiak 68 százaléka kedveskedik párjának, míg a 35-49 évesek valamivel kevesebb, 55 százaléka. Az 50 és 74 éveseknek kevesebb mint fele számol romantikus estével.

A felmérés szerint, azok, akik nem házasok nagyobb kedvvel vágnak bele a valentinozásba, mint azok, akiknek már elkötelezték magukat. 

Klasszikus ajándékok

A csokoládé vagy más édesség világszerte a leggyakoribb ajándék, de sokan vásárolnak virágot vagy parfümöt is kedvesüknek. A bor vagy egyéb alkoholos italok, az ékszerek és a fehérneműk is elsőbbséget élveznek, de egyre kevesebben invesztálnak költséges ajándékokba.

Az Ipros szerin sokan küldenek SMS-t, vagy posztolnak a közösségi médiában, de többen küldenek Valentin-napi kártyákat és virágcsokrot is.

Azok, akik nem tervezik a Valentin-nap megünneplését, elsősorban azzal indokolják, hogy azt túlságosan kereskedelmi vagy marketing eseménynek tartják (világszerte átlagosan 47 százalék), de a többség nem tudja beleilleszteni a hagyományaiba vagy a kultúrájába.

Kevesebben érvelnek azzal, hogy túl drága vagy nem engedhetik meg maguknak (11 százalék), hogy nincs rá idejük(10 százalék), és hogy "túl régimódi" (10 százalék). Mindössze 6 százalék mondta azt, hogy nem is ismeri a Valentin-napot.