"Valóban nehéz a helyzet, de nem csak Iránnak. Mindenki biztos lehet afelől, hogy a kőolaj ára emelkedni fog" - mondta az iráni miniszter.

Az iráni olaj vásárlására szóló nemzetközi tilalom teljes egészében július elsejével lép életbe, figyelmeztetésül, hogy Irán ne folytassa a külföldön veszélyesnek tartott atomprogramját. Az iráni kormány azt állítja, hogy atomenergia-programja békés célt szolgál. Iráné a nagyságra negyedik kitermelhető kőolajtartalék a világon, földgázból pedig a második helyezett, és ellenőrzi a Hormuzi-szorost, amelyen a világ kőolajellátásának vagy 20 százaléka halad át minden nap.

Noha az OPEC többi tagja, mindenekelőtt a legnagyobb termelő Szaúd-Arábia többlettermelést ígér, Hoszeini szerint hordónként "160 dollár körül lesz a kőolaj ára az embargó idején", és ez - mint hangsúlyozta - árthat az adósságválsággal küzdő európai országoknak.

A szabadpiacon irányadó északi-tengeri Brent kőolajfajta eddig legmagasabb ára 147,50 dollár volt hordónként (159 liter), ezt 2008. július 11-én érte el.

"Irán kapacitása, ereje és gazdasági sajátosságai olyanok, hogy visszahatást okozhatnak, gazdasági visszahatást a szankciók alkalmazóinál" - magyarázta a miniszter.

Úgy vélte, az OPEC-tag olajtermelő országoknak elég lenne 100 dolláros olajár a költségvetési szükségleteikhez.