Július 23-ig 1182-en jelentkeztek az iskolaőri képzésre - közölte a Népszava megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A jelentkezés határideje július 24. volt, s mivel többen postai úton küldték el jelentkezésüket, a fenti számadat még változhat - jegyzi meg a lap.

A jelentkezők nem kapják meg automatikusan az állást; akik megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, azoknak augusztus 3-tól egy rövid, ám komplex (pedagógiai, pszichológiai, konfliktuskezelési) képzést kell teljesíteniük, hogy szeptembertől munkába állhassanak. A kormány által július 15-én közzétett intézményi listán összesen 491 olyan iskola szerepel, ahol kérték az iskolaőr jelenlétét. A Népszava szerint azonban több iskola is jelezte, hogy tévesen kerültek fel a listára, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azóta sem frissített.

A Népszava szerint az ITM a lap megkeresésére azt írta, hogy az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott, így összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr (a korábban kiadott listán még 203 szerepelt). Az Emmi még a múlt hét szerdán jelezte, hogy addig a napig egy olyan iskoláról volt tudomásuk a listán szereplő 288-ból, amely jelezte, hogy mégsem szeretne iskolaőrt, viszont egy újabb iskola kérte felvételét a rendszerbe.

Az is kiderült, hogy amennyiben olyan 65 év alatti egykori rendőrök jelentkeznek iskolaőrnek, akik szolgálati járandóságban részesülnek, nem kell tartaniuk attól, hogy az iskolaőri fizetés (vidéken bruttó 220 ezer, a fővárosban bruttó 230 ezer forint) miatt felfüggesztik a járandóság folyósítását, azt az iskolaőri bér mellett továbbra is kapni fogják - írja a Népszava.