Nem tartja helyesnek a lakosság 73 százaléka azt, hogy a mostani tanévtől bilinccsel, gumibottal, gázspray-vel felszerelt iskolaőrök is fegyelmezhetik a diákokat egyes oktatási intézményekben - derült ki a Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit a Magyar Liberális Párt megbízásából készítettek.

Az iskolaőri rendszert az emberek 22 százaléka támogatja, s csak 5 százalék volt azok aránya, akiknek nem volt határozott álláspontja - számolt be a Népszava.

QP | Quality Placement

Az iskolai fegyelmezés drasztikus eszközeinek támogatását vagy ellenzését legfőképp az iskolai végzettség és a pártszimpátiák határozzák meg. Minél magasabb képzettségű valaki, annál kevésbé támogatja a diákok esetleges rendreutasítását fizikai eszközökkel, de még az alapfokú végzettségűek körében is csak 25 százalék ért egyet ezzel.

A középfokú végzettségűek 75, a diplomások 79 százaléka utasítja el a gumibotos szigort. Különbség van a férfiak és a nők véleménye között is: előbbiek inkább elfogadják a nagyobb szigort (29 százalék), de kétharmaduk szintén nem helyesli. A nők körében markánsabb az elutasítás, csak 18 százalékuk fogadja el a kemény fegyelmezést az iskolákban.