A tavalyi tanév végén több mint 5000 általános iskolás kezdett bele egy dietetikusok által összeállított tanagyag elsajátításába. 

Olyan nagy élelmiszerkategóriák kerültek terítékre, mint a gabonák, a tej- és tejtermékek, valamint a tojás. Az idei tanév első félévében pedig minden fontos dolgot megtanultak a zöldségekről, a gyümölcsökről, a húsokról, a halakról és az édességekről.

A következőkben az olajokról, zsírokról, a megfelelő folyadékfogyasztásról és a helyes arányokról fognak tanulnia diákok, de azt is részletesen megismerik majd, hogy miért fontos az élelmiszercímke, miként tájékozódhatnak róla, hogy később minden szükséges információ birtokában, tudatosan dönthessenek arról, mi kerül a kosarukba.

A program része volt az a pályázat, amelyben arról adhattak számot a gyerekek, hogy a már tanultak alapján hogyan állítanák össze az egészséges táplálkozás elveinek megfelelő bevásárlókosarat.

El kellett képzelniük egy hétvégi nagybevásárlást, és ábrázolniuk kellett a fogyasztói kosár szerintük ideális összetételét, majd meg is kellett indokolniuk, hogy mit, miért tennének bele.

„Örömmel láttuk, hogy a gyerekek által összeállított kosarakba nem igazán került cukros üdítő vagy nagy mennyiségű édesség,

viszont minden pályázónál volt zöldség és gyümölcs, a pékáruk esetében – amelyekről egyébként már tanultak – tudták, mi a jelentősége a teljes kiőrlésű változatoknak

– értékelte a pályamunkákat Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki maga is zsűrizett.

„Ugyanakkor sokaknál kijött néhány közkeletű táplálkozási tévhit, ezeket különös gonddal fogják a kollégáim helyre tenni ezeket a program fennmaradó részében" – tette hozzá. 

A GYERE Program azzal a céllal jött létre, hogy a kisebb, helyi közösségekben előmozdítsa az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását. Mindez hazai dietetikusok szakmai irányításával, 24 településen zajlik és az egyik ismert hipermarket lánc alapítványának támogatásából valósul meg.

A pályázat nyertesei – három alsós és három felsős osztály – az iskolájukhoz legközelebb eső áruházban bepillanthatnak egy nagyáruház működésének „színfalai mögé”. Végigkövethetik például, hogy miként kerülnek ki az élelmiszerek a szállítókamionból az áruház polcaira. 

A fogyasztói kosár összeállítására kiírt pályázatot követően a program a második félévben is folytatódik, majd egy tápláltsági állapotfelméréssel zárul, ami nemcsak a programról ad majd objektív visszajelzést, hanem a 6-12 éves korosztály tápláltsági állapotáról is, amit hiánypótlónak ígérnek, hiszen a legutóbbi ilyen vizsgálat még 2019-ben, a COVID előtt készült.