Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő héten végrehajtja a magyar államadós-kockázati osztályzat soros felülvizsgálatát a Standard & Poor's, bár az nem feltétlenül bizonyos, hogy ennek az adósosztályzat vagy az osztályzati kilátás módosulásában megmutatkozó konkrét eredménye lesz. A nemzetközi hitelminősítő az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. Az S&P listáján a magyar szuverén osztályzat következő felülvizsgálata szeptember 19-én, pénteken esedékes.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, vagy hajnalban, az európai piaci nyitások előtt, vagy éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után.

A Standard & Poor's korábban rendszerint a hajnali időpontban jelentette be, hogy az aznapra jelzett esedékes felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak, ám az utóbbi időszakban áttért a péntek éjjeli bejelentésekre, összhangba hozva az időpontot a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Servide és a Fitch Ratings gyakorlatával.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A Moody's listáján például a magyar szuverén adósosztályzati felülvizsgálat július 4-én lett volna esedékes, ám akkor a cég csak annyit jelentett be Londonban, hogy nem frissítette az arra a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem. A cég aznapra összeállított listáján Magyarország mellett szerepelt még Belgium, Hollandia, valamint több német és osztrák tartomány, de a Moody's ezeknek a besorolásaira, illetve osztályzati kilátásaira sem jelentett be akkor felülvizsgálati lépést. A Moody's legközelebb november 7-én vizsgálja a magyar adósosztályzatokat.

Ez az utolsó időpont idén

A Standard & Poor's menetrendjében az idei évre a szeptember 19-ére kitűzött értékelés után már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára. Az S&P március 28-án hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég akkor megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Ezek az osztályzatok egy fokozattal elmaradnak a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a "Baa1/BBB mínusz" besorolástól.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.