Rekordot döntött az online álláshirdetések száma a piacvezető Profession.hu felületein - adta hírül a cég. Májusban és júniusban több mint havi ötezer hirdetést adtak fel a cégek, ezzel meghaladva az eddigi legmagasabb, 2008-as szintet. Az álláskereső portál szakemberei szerint ez az érték bizakodásra ad okot a hazai munkaerőpiaccal kapcsolatban.

Gyorsan nő a piac

A magyarországi online álláspiac teljes árbevétele tavaly 2,8 milliárd forint volt, ennek több mint 85 százalékát az állásportálok adták. Idén a piac egésze várhatóan 10-15 százalékkal nő − becsülte a közelmúltban az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. Az online szegmens többi szereplőjével ellentétben az állásportálok és aggregátorok (gyűjtőoldalak) számára jelentős visszaesést hozott a válság: a hirdetések száma jelenleg a 2008-as szint 40 százalékát éri el. A növekedést a piaci helyzet javulása mellett új szolgáltatások bevezetésével tervezik elérni a megkérdezett cégvezetők.

Főleg it-s, könyvelő és mérnök kell

Továbbra is a legtöbb munkaadó fejlesztőt, könyvelőt és mérnököt keres, addig a munkavállalók a legtöbb jelentkezést banki adminisztrátor és ügyfélszolgálati asszisztens munkakörökre adták le. Utóbbinál a magas számú érdeklődőt kiemelkedően sok pozíció is várja. Nyár elején megugrott a diákmunkát keresők száma is: a Profession.hu szabadszavas keresőjében júniusban 5500-szor írták be ezt a kifejezést a fiatalok.

A júniusban a portálon regisztráltak száma meghaladta a 13 ezret. Legtöbbjük a tanácsadó cégek által feltett pozíciók mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a CIB Bank Zrt. hirdetéseire jelentkeztek - számolt be Zsédely Krisztián értékesítési vezető. A pályakezdőkkel szemben a szakmai tapasztalattal rendelkezők iránt nagyobb a kereslet. Ezen belül is a több mint 5 éve dolgozók vannak a legnagyobb előnyben. Egy 1-3 éves tapasztalatot igénylő állásra nagyjából 8 jelentkező jut, egy pályakezdő állásnál ez eléri az ötvenet. Végzettséget tekintve a főiskolai diplomával rendelkezők a legkeresettebbek, őket követik az egyetemen végzett és érettségizett álláskeresők.

Nem mindenhol kell nyelvtudás

Országosan a meghirdetett állások 37 százalékánál jelölnek meg feltételként valamilyen szintű nyelvtudást, a legelterjedtebb elvárás az angol középfok. Budapesten ez az arány szinte azonos, de több helyen kérnek felsőfokú nyelvvizsgát.

Meghirdetett pozíciók (megoszlás, százalék)
Pályakezdő/friss diplomás4
Nem igényel szakmai tapasztalatot11
1-3 év szakmai tapasztalat26
3-5 év szakmai tapasztalat28
Több mint 5 év szakmai tapasztalat31
Forrás: Profession.hu
QP | Quality Placement