Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírója perelte be Handó Tündét, az OBH elnökét, mivel 2017-ben pályázott a Fővárosi Ítélőtábla egyik posztjára. A pályázaton kétszer is első helyen értékelték, vagyis a szabályok szerint meg kellett volna kapnia a pozíciót, de Handó Tünde mind a két alkalommal érvénytelenítette a pályázatot. Erre lehetősége volt a szervezet vezetőjeként, amely miatt évek óta kritizálják a bírók, hogy túlhatalmat kapott az elnöki tisztséghez.

A március eleji első tárgyaláson Handóék időhúzásra játszottak, nem nyilatkoztak érdemben, hogy vitatják-e Vasvári állításait. Hétfőn viszont már ítéletet hirdetett a bíróság. A tárgyaláson se Handó, se Vasvári nem volt jelen - írja beszámolójában az Index.

A döntés megállapította, Handó egyértelműen visszaélt az elnöki jogkörével, amikor az ítélőtáblai posztról szóló pályázat eredménytelenné nyilvánítása előtt pár nappal új pályázatot írt ki a posztra, illetve ezt később megismételte. De az első fokú ítéletben nem helyezték hatályon kívül Handó határozatait, erre megítélésük szerint munkaügyi per keretében nem volt lehetőség, és nem döntött a Vasvári által megnyert pályázatokról, így az ítélőtáblai állás betöltéséről sem.

Handó túlhatalmát - aki nem mellesleg Szájer József fideszes EP-képviselő felesége - már a bíróságok 2010-ben megkezdett centralizálása óta kritizálták a szakmában. Épp attól féltek, hogy a bírói posztok pályáztatásánál túl nagy jogkörrel rendelkezik, hogy azokba beleszóljon. (TI: a magyar állami intézményrendszer sok esetben részrehajló.)

Az OBH elnökének egy korábbi döntését már az Alkotmánybíróság is hatályon kívül helyezte: a bíróság jogszerű, befolyásmentes, feddhetetlen működéséről és a bírák ennek megfelelő magatartásáról szóló úgynevezett integritási szabályzatát, mert az több ponton is alkotmányellenes volt.

A fotó forrása: Shutterstock.