A kormány döntése szerint a felsőoktatás 2019. szeptember 1-től átkerül az ITM-be. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelés irányítására önálló államtitkárságot hoz létre, Maruzsa Zoltán vezetésével.

Így átalakul Palkovics László minisztériuma is. Az eddig az EMMI-ben az oktatási államtitkárságot vezető Bódis József az innovációs minisztériumban is államtitkár lehet, és a felsőoktatási, szakképzési és innovációs portfólió tartozik majd hozzá - értesült az Atv.hu.

De a választások óta több mint egy év elteltével újragondolják az irányítási struktúra más területeit is. A portál úgy értesült, hogy Palkovics mostani parlamenti államtitkára, a miniszterhelyettesi feladatokat ellátó Cseresnyés Péter várhatóan egy új államtitkárság élére kerül, a kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi feladatokért felel majd.

A szintén új szerkezetű építésgazdasági és infrastrukturális államtitkárság vezetésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017-ben lemondott, vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Boros Anita a legesélyesebb. (Az államtitkár akkor gyermeke születésével indokolta a távozását.)

Cseresnyés helyére, az ITM miniszterhelyettesi feladatainak az ellátására, ami a tárca parlamenti államtitkári posztját is jelenti, az uniós fejlesztésekért felelős államtitkárnak, Schanda Tamásnak van jó esélye.