A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatösszesítése szerint tavaly világszerte 18,5 millió otthoni használatra szánt robot kelt el. Az értékesített eszközök túlnyomó hányadát a több mint 17 millió porszívó vagy egyéb padlótisztító gép adta. A szakmai szervezet a robotfűnyírók forgalmában a következő időszakra kétszámjegyű éves növekedést prognosztizál.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma öt robotporszívót és négy robotfűnyírót vizsgált meg – közölte a tárca. A robotporszívók a jogszabályi lehatárolás alapján háztartási villamossági terméknek, a robotfűnyírók pedig gépeknek minősülnek, ezért eltérő rendelkezésekhez, szabványokhoz kell igazodniuk.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a robotporszívók, hozzáférhető mozgó alkatrészeik lefogott forgórész mellett vagy felemelés után rövid időn belül leálltak. A tisztítandó felület határához, például lépcsőhöz érve megfordultak, és fennakadás nélkül működtek tovább. Az akkumulátorokat a cellák hőmérsékletét érzékelő eszközzel szerelték fel, a burkolat egyszer sem melegedett 45 fok fölé. A vizsgált készülékek tehát nem sérülés- vagy tűzveszélyesek.

A robotfűnyírók vágófelületeihez sem ujjal, sem kézzel nem lehet hozzáférni, a működés a megfelelő érzékelőknek köszönhetően egy centinyi megemelés, dőlés vagy borulás esetén leállt. A fél percen át tartó 20 kilogrammos terhelés nem okozott látható károsodást. A dokkolóegységek szigetelése, zárlat elleni védelme, melegedése is megfelelőnek bizonyult, egyik esetében sem merült fel az áramütés vagy a kigyulladás kockázata. A vizsgált termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi portálon érthető el.