A Vállalatok munkaerő támogatása programnak köszönhetően nagymértékben nőtt a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerő-piaci keresletet - állítja az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleményében. Bodó Sándor közölte azt is, hogy a tavaly október óta elérhető lehetőség máig mintegy 10 ezer fiatal, illetve alacsonyabb végzettségű álláskereső elhelyezkedését segítette.

Az államtitkár szerint a válságkezelés eredményességét igazolja és a gazdaság sikeres újraindítását alapozza meg, hogy ma már többen dolgoznak Magyarországon, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt. Magyarországon jelenleg, a hivatalos adatok szerint mintegy 4,7 millióan dolgoznak.

A minisztériumnál  a foglalkoztatás további bővítése érdekében szükségesnek tartják az elhelyezkedési esélyek szempontjából nehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok célzott támogatását. A Vállalkozások munkaerő támogatása 2020 ősze óta ösztönözi a munkáltatókat a kevésbé képzettek és a 25 év alattiak alkalmazására, általa összesen akár 25 ezer álláskereső juthat munkához. A munkáltatóknak legalább 5 hónapig foglalkoztatniuk kell a programban felvett új munkavállalójukat. 

A tárca közleményében az olvasható, hogy a támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatásnál havonta a bérköltség - vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó - fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek.

A programnak köszönhetően a már munkába álltak kétharmada fiatal, egyharmaduk pedig alacsony iskolai végzettségű. A legtöbben Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyékben találtak állást, főként a kereskedelemben és a gépjárműjavításban (23 százalék), az építőiparban (21 százalék ), a feldolgozóiparban (16 százalék) és a vendéglátásban (11 százalék). Az álláskeresők többsége - csaknem 5 ezer ember - mikro- és kisvállalkozásnál helyezkedett el, így a támogatás tovább erősíti a kkv-szektort is.