A Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései eddig több mint 1,4 millió munkavállalón segítettek. A regisztrált álláskeresőké pedig már három hónapja folyamatosan csökken, a munkaerőpiaci fordulat tehát tartósnak tűnik - állítja Bodó Sándor foglalkoztatás-politikáért felelős államtitkár.

Az innovációs tárca szükségesnek látja az elhelyezkedési esélyek szempontjából nehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok támogatását. A 2020. október 15-től elinduló Vállalkozások munkaerő támogatása program kevésbé képzett álláskeresők alkalmazására ösztönözheti a munkáltatókat.

"A támogatással mintegy 25 ezer fő alacsony iskolai végzettségű és/vagy 25 év alatti álláskereső munkába állása valósulhat meg összesen 12,5 milliárd forint forrásigénnyel" - fejtette ki. A program keretében a munkáltatónak az álláskeresőt legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell. A támogatás mértéke teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetében havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) 50 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint. A munkaadók tehát álláskeresőnként akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek, részmunkaidős foglalkoztatás esetén a támogatási plafon arányosan változik - emelte ki az államtitkár.

A programra október 15-től lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció aznap válik elérhetővé a https://munka.hu/ linken.