A fogyasztóvédelem minden évben fokozottan vizsgálja a villamossági cikkeket, hiszen a silány minőségűek túlmelegedhetnek és akár meg is gyulladhatnak, a gyenge szigetelésű és rossz csatlakozókkal rendelkező termékek pedig áramütést okozhatnak a felhasználóknak.

A szakemberek általában a vegyeskereskedésekben és a piaci vagy alkalmi árusítóhelyeken találnak veszélyes termékeket. Az ITM laboratóriuma tavaly csaknem 670 villamossági árucikket ellenőrzött, köztük fényfüzéreket, elektromos rollereket és légnedvesítő készülékeket. Kiemelt figyelmet fordítottak az akkumulátortöltők, robotporszívók, fűnyírók és főzőlapok vizsgálatára is.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a termékek majdnem fele nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. A legnagyobb probléma a fényfüzérekkel volt, ezek közül négyből hármat veszélyesnek találtak, és az egyéb villamossági cikkeknek (kempinglámpák) csak az egyharmada volt elfogadható a szabályozások szempontjából. Az ellenőrzések során közel 48 000 termék – köztük több mint 30 000 égősor és 11 000 hosszabbító – behozatalát már a vámhatáron meggátolták.

A vásárlók könnyen felismerhetik, hogy valószínűleg nem biztonságos termékkel van dolguk, ha az áru csomagolásán nincs feltüntetve a gyártó és az importáló neve és címe, a típus- és modellszám, a műszaki adatok és a termék megfelelőségét jelző uniós jelölés.

A szakhatóság tavaly 162 jelzést küldött az uniós termékriasztási rendszerbe, ezek több mint felével villamossági termékek hiányosságaira hívtuk fel a társszervezetek figyelmét. Már javában zajlanak a 2022-es ellenőrzések is- mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. A hatóságok idén a hajszárítókat, vízforralókat, párologtatókat, kenyérpirítókat és hosszabbítókat fogják vizsgálni.