A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) elnöke hiányolta a tervezetből a fiatalok előnyben részesítését, illetve felhívta a figyelmet a földforgalomban a törvény hatására várható forgalomszűkülésre. Mikula szerint amennyiben korlátoznák a nagyüzemek által használt földhasználatot, akkor a családi gazdaságok hatékonyságát javító támogatásokkal kell készülni az agrárexport nagyüzemi termelés visszaeséséből adódó mérséklődésének hatásaira.

Jakab elismerte, a beadott tervezet nem szolgálja a fiatal gazdák érdekeit, azonban szerinte a módosítások orvosolják majd a problémát. A kormány emellett részleteiben egyelőre nem kifejtett kedvezményes földhasználati lehetőséget adna a fiataloknak. Jakab szerint továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy gazdasági társaság nem birtokolhat termőföldet, csak a földművesek, illetve megmarad a helyi gazdabizottságok földforgalmi ügyekben érvényesíthető vétójoga is. A birtok­méretkorlátokról azonban egyelőre nem zárult le a vita.

Az már eldőlt, hogy a tavaszi parlamenti ülésszakon párhuzamosan tárgyalják majd a földtörvényt a még csak készülő üzemszabályozási, illetve integrációs törvénnyel, várhatóan az üzemszabályozási törvénybe kerül majd át a földtörvény örökléssel kapcsolatos része, bár ezt az új polgári törvénykönyv végleges verziója is befolyásolhatja még − mondta a Napi Gazdaságnak Jakab.

Az integrációs törvényben az eredményesebb mezőgazdasági termelés érdekében az önkéntes összefogás, a közös értékesítés és alapanyag-beszerzés lehetőségeit szabályoznák − mindez erősen hasonlít a szövetkezetek tevékenységére azonban Jakab szerint nem azonos azzal. A nem kellően kihasznált állami infrastruktúra − mint a Concordia Közraktár Zrt. vagy a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. bevonása is lehetséges az elnök szerint.