A kormány által benyújtott javaslat szerint 60 milliárd forinttal megemelik a kormányzat rendkívüli tartalékát, miután abból száz milliárdot már a kormány elköltött. A tartalékból egyébként 29 milliárd ment eddig a kerítésépítésre, ezen túl további 30 milliárd megy a menekültáradattal kapcsolatos kiadásokra. A fennmaradó 30 milliárd forint mehet az egyéb kiadásokra.

A törvényjavaslatot úgy készítették elő, hogy azokat a többletbevételek ellentételezik. Az elmúlt hónapokban a 61 milliárdnál magasabb adóbevételi többlet keletkezett - így a mostani javaslatban 61 milliárddal megemelik a várható bevételeket. A kormány döntése szerint a 2016-os költségvetés módosítása nincs napirenden.

A kormány javaslata létrehoz egy technikai, egymilliárdos költségvetési tételt, ami felülről nyitott lesz, így ha kifogy a tartalék, akkor is lesz pénz a menekülthelyzettel kapcsolatos kiadásokra - tette hozzá a helyettes-államtitkár.

Az első nyolc hónapban az államháztartás hiánya 914,9 milliárd forint volt, ami az egész éves terv 102,5 százaléka. A magas hiány oka, hogy Brüsszel gyakorlatilag teljesen elzárta  a pénzcsapot. Augusztusban is csekély uniós pénz érkezett a magyar költségvetésbe, ezért is volt magas az első nyolc havi hiány.

A kormány szerint nettó értelemben már mintegy 500 milliárd forint a kiesés - a hiányzó bevételeket az államadósság növeléséből finanszírozza a kormány. Ugyanakkor a helyettes-államtitkár szerint nem reális, hogy a többlet államadósság miatt megtörne a csökkenő adósságpálya.