Az MNB az NHP (növekedési hitelprogram) és az NHP+ konstrukcióban egyaránt - a kkv-szerződések megkötésére vonatkozó 2015 végi határidő megtartása mellett, az új szerződések esetében - 2016 végére módosította egyes hitelcélok esetén a hitelrészek lehívására rendelkezésre álló határidőt - olvasható az MNB közleményében. Ennek révén több, nagyobb volumenű, hosszabb megvalósítási időigénnyel rendelkező beruházás finanszírozása is lehetővé válik. Az új beruházások forgóeszközigényére, az MNB ezen hitelek folyósításának határidejét is 2016 végére módosította.

Az MNB az NHP-ból kiszoruló, közepes kockázatú, de hitelképes kkv-k hitelhez jutását teszi lehetővé az NHP+ elindításával. Ugyanakkor lehetnek még olyan kisméretű, kockázatosabb vállalatok, melyek várhatóan az NHP+-ban sem tudnak majd részt venni. Az ő növekedési hitelhez való hozzáférésüket segíti, hogy lehetővé válik a garanciadíjnak - összhangban egyéb, harmadik félnek fizetett díjakkal - a 2,5 százalékban maximált marzsból történő kiemelése és ezen felüli felszámíthatósága az NHP-ban és az NHP+-ban egyaránt. Ez a lépés - miközben csak kismértékben emeli a finanszírozási költségeket - számos mikro- és kisvállalkozás számára nyitja meg a program keretében való hitelhez jutás lehetőségét.

Az építőipar élénkítéséhez hozzájárulhat, hogy az MNB lehetővé teszi a kkv-k számára az energiatakarékos megoldásokat alkalmazó ("zöld") lakóingatlanok építésének finanszírozását hitelprogramján belül. Így az NHP és az NHP+ már nemcsak a kereskedelmi, hanem a lakóingatlanok piacának teljesítményét is növeli - írta közleményében az MNB.