Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hajszál híján, de megúszta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt, hogy újabb lélektani határt átlépve kerüljön az államadósság elleni harccal a a címlapokra. A július 20-ával záruló héten ugyanis a központi költségvetés adóssága 24 996,1 milliárd forintra ugrott, vagyis 3,9 milliárd forinttal marad el a szép kerek 25 ezer milliárd forintos szinttől. Az ÁKK számítása szerint ez az idénre várható GDP 83,7 százalékának felel meg - ez viszont rekord.

Az ÁKK csak a költségvetés adósságát publikálja heti rendszerességgel, az államadósság adatait az MNB negyedévente közli. A központi költségvetés adósságába nem számolják bele az önkormányzati adósságot - amely a konszolidáció után is eléri a 200 milliárd forintot - és a költségvetéstől független pénzügyi alapok adósságát, így az államadósság-mutató bőven a GDP 84 százaléka felett állhat. ( A második negyedéves államadósság adatok a jegybank augusztus 18-án publikálja a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számlái között).

Hónapok után jött a csökkenés

Az utóbbi másfél hétben viszont bizton csökkent az központi költségvetés adóssága: az ÁKK adatai szerint ugyanis múlt pénteken 47,7 milliárd forinttal apadt a központi költségvetés adóssága 24948 milliárd forintra, ami e hét hétfőjén tovább mérséklődött, hisz lejárt egy egymilliárd eurós államkötvény-csomag. Ez MNB-középárfolyamon számolva 308,5 milliárd forinttal csökkentette az adósságot, ami a május végi adósságszintnek felel meg. A hétfőn lejáró egymilliárd eurós kötvénycsomag 5 éves futamidejű volt és 2009-ben 6,75 százalékos hozammal kelt el. A most lejárt ötéves kötvény volt az a kibocsátás, amivel a magyar állam visszatért a pénzpiacokra a 2008-as államcsőd közeli helyzet, illetve az országot attól megmentő 20 milliárd eurós hitelcsomag felvétele után.

A központi költségvetés adóssága (milliárd forint)
Kép: Napi.hu

Az államadósságban, illetve a központi költségvetés adósságában még novemberben várható egy komolyabb zuhanás: ekkor esedékes ugyanis az IMF/EU hitelcsomag utolsó előtti törlesztőrészletének visszafizetése. A tervek szerint ekkor 2 milliárd eurót (kb. 600-620 milliárd forintot) fizet vissza az ÁKK az Európai Bizottságnak, az utolsó 1,5 milliárd eurós részlet visszafizetése 2016 első negyedévére marad. Mint ismert az EU/IMF hitelcsomagból a kormány az IMF által folyósított hitelrészt - idő előtt - visszafizette, így 2008 októberében felvett hitelprogram pénzügyi zárása 2016 első hónapjaiban várható. Az idei két nagy devizalejáratot az ÁKK március végi 3 milliárd dolláros kibocsátásokból finanszírozza: március 25-én egy 5 és egy 10 dollárkötvény-csomagot dobott a piacra az állam, a rövidebb 1 milliárdos csomagot 4 százalékos dollárkamattal, a nagyobbik 2 milliárdos 10 éves csomagot pedig 5,375 százalékos kamattal.

Napokon belül jön a kormányzati prognózis

A teljes államadósság mértéke tavaly decemberben a GDP 78,26 százaléka volt, ezt csökkenő pályán kell tartani, így az év végére 23840,5 milliárd forintos adósságot prognosztizálnak, ami a GDP 78,15 százalékát tenné ki. Ezzel szemben a központi költségvetés adóssága a múlt hét végén 24 948 milliárd forintot tett ki. Ha levesszük a hétfői törlesztést, illetve az októberi visszafizetést, a következő hónapokban nemhogy nem lenne növelhető a nettó adósság, hanem abból bőven faragnia kell majd az ÁKK-nak. A kedvezőbb GDP-arányos mutató kialakítását viszont segítheti a tervezettnél 2,3 százaléknál gyorsabb gazdasági növekedés. Az MNB előrejelzése szerint az idei gazdasági növekedés elérheti a 2,9 százalékot, a kormány augusztusban készíti el a frissített prognózisát, így jelenleg 2,3 százalékos növekedéssel számolnak.

Az új prognózis ismertében az államadósság várható alakulását is újra kell számítani, ekkor tudhatjuk meg, hogy az ÁKK-nak mit kell tennie annak érdekében, hogy az alaptörvény előírása szerint december/december alapon csökkenő pályán tarthassa az államadósságot.

Az Államadósság alakulása (Forrás: MNB)
Kép: Napi.hu