A Nagy-Britanniában dolgozó közép-európai országok polgárairól készített felmérést a brit statisztikai hivatal (ONS). A tanulmány az EU8-nak nevezett országcsoportot elemzi, amibe Magyarország mellett Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Szlovéniát és a balti országokat értik bele - olvasható a 444.hu-n.

Az adatokat egy nagy háztartási adatgyűjtésből szerezték a brit statisztikusok, így sokakat nem észlelhettek - erre utal, hogy a felmérés szerint "csak" 81,3 ezer magyar tartózkodik életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

A dolgozók aránya a magyaroknál a legmagasabb az EU8-csoportban: 84,3 százalék, míg a csehek és a szlovákok esetében például 73 százalék.

A magyarok főleg vendéglátóznak a szigetországban: recepciós, pincér, pultos az ott dolgozó magyarok fele. Valószínűleg még sokkal több magyar dolgozik a vendéglátóiparban, mint a statisztika mutatja, hiszen ebben a szektorban elég nagy a fekete foglalkoztatás - jegyzi meg cikkében a 444. A pénzügyi szektorban mindössze ötezer magyart talált a felmérés. "Egyéb" iparágban - elsősorban az építőiparban, kisebb részben az egészségügyben - húszezer magyar dolgozik. További adatok a felmérésben.