Egy melegfront érinti térségünket. Lényeges hőmérséklet-változást nem hoz, de az érkező nedvesebb levegő hatására a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén kisebb havazás, délnyugaton átmenetileg ónos eső, kedden napközben eső is lehet - írja új előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfő délutántól nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, éjszaka helyenként északkeleten lehetnek gyengébben felhős körzetek: később északnyugaton, estére már a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén valószínű hószállingózás, havazás, néhol havas eső, a nyugati, délnyugati határ mentén ónos eső is lehet.

Kedden északkelet felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen számíthatunk kisebb havazásra, délnyugaton esőre, délután már a Dunántúlon is megszűnik a csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és -7 fok között alakul, de a havas, gyengébben felhős tájakon -10 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és +6 fok között várható, délnyugaton lesz a legenyhébb.

Szöveges előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy északkeleten a déli órákig a legerősebb széllökések 55-60 kilométer/óra körül alakulnak, majd délutántól mérséklődik a légmozgás. Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a friss hóval borított tájakon a szél néhol hordhatja is a havat.

Hétfő késő délutántól északnyugat felől egy újabb csapadékzóna érkezik, amelyből a Tiszántúl kivételével több helyen lehet kisebb havazás (lepel, 1-3 centiméter, a nagyobb mennyiség a középső országrészben valószínű), majd az éjszakai órákban a nyugati határvidéken gyenge ónos eső is előfordulhat. Kedd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék. De keddre Vas és Zala megyére ónos eső miatt adtak ki első fokú figyelmeztetést.

A fotó forrása: Stocksnap.io.