Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GDPR alkalmazásához szükséges magyar jogszabályok sem születtek még meg, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a május 25-i határidőig nem is fognak - olvasható a Népszavában, amely megkérdezte az Igazságügyi Minisztériumot, ám mindössze annyit tudott meg, hogy "A törvényjavaslatok benyújtásáról az új kormány fog dönteni."

Egyelőre tehát annyit tudni, hogy az új kormány tagjai pénteken teszik le az esküjüket. Illetve annyit még elárultak, hogy első teendőjük a Stop Soros törvénycsomag benyújtása lesz.

A kétharmadot igénylő törvénymódosításra pedig szükség lenne, hiszen enélkül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nem tud majd eljárni adatvédelmi ügyekben. Liber Ádám, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda adatvédelmi, it-jogi praxisának vezetője szerint ez azt a helyzetet hozhatja, hogy NAIH átmenetileg visszaminősül majd ombudsmani hivatallá - nem indíthat majd hivatalból eljárást, nem szabhat ki bírságot -, az adatvédelmi jogok megsértése esetén azonban bírósághoz lehet fordulni.

A szakember szerint szeptemberre várható a törvénymódosítás.

Képünk forrása: Shutterstock.