Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A májusi érték nagyobb az áprilisi 53,3 pontos értéknél, és a második legmagasabb májusi érték, közel az 1997-es, 2000-es és 2006-os értékekhez. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a májusoké 52,8) pont.

A részmutatók közül a termelési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincharmadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta háromszor volt magasabb az index értéke májusban - közölték a logisztikusok.

Az új rendelések indexe erősödött, míg a foglalkoztatottsági index májusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonötödik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de továbbra is növekedést jelző sávban, azaz 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincöt hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.

Az exportindexnél eltérő folyamatról lehet beszélni. A mutató értéke ez esetben nőtt az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harmincnégy hónapja tart.

E hónapban feldolgozott acél, műanyag flakon, papír és tömítő anyagok kapcsán jeleztek a cégek jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, elektronikai komponensekből és alkatrészekből, félkész termékekből, hegesztőhuzalból, hidraulikus munkahengerből, öntvényekből, papíripari alapanyagból (rostból), rozsdamentes acélból és speciális alkatrészekből (elpárologtatók, szelepek). Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.

Fotó forrása: Pexels.com