Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megállapodást Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos és Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese írta alá ünnepélyes keretek között.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: a megállapodás értelmében a Huawei az elkövetkező években törekedni fog arra, hogy bővítse magyarországi gyártó tevékenységét, és egyre több hazai beszállítót kapcsoljon be ellátási folyamataiba. Magyarország versenyképességének növelése érdekében a Huawei célként tűzte ki továbbá, hogy minél több első körös beszállítóját hozza Magyarországra, a kormány pedig kifejezte támogatási szándékát a vállalat európai uniós gazdasági céljainak megvalósításához. A stratégiai együttműködés részeként a Huawei támogatja Magyarország kormányát a hálózatbiztonság fokozására irányuló munkájában, és kész tevékenyen is részt venni az ország kibertérbeli és távközlési, kommunikációs biztonságának erősítésében.

Az ünnepélyes aláíráson Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország új külgazdasági stratégiát folytat, amelyet keleti nyitásnak nevezett el. Ennek egyik legfontosabb pillére a Kínához fűződő gazdasági kapcsolataink szorosabbra fűzése, amelyben a legjelentősebb szerepet a Magyarországon befektető és munkahelyet teremtő kínai vállalatok játsszák.

A Huawei nemcsak befektetéseinek nagysága miatt stratégiai partnere Magyarországnak és nem is kizárólag azért, mert több mint ezer embernek ad munkát, hanem mert a magyar nemzetgazdaság egyik kiemelt ágazatában, az elektronikai iparban járulnak hozzá Magyarország exportteljesítményének növeléséhez - hangsúlyozta a kormánybiztos.

"A magyar kormány keleti nyitás stratégiájának egyik sikerpontja, hogy hazánk a Huawei második legnagyobb ellátási bázisává vált, és a kínai nagyvállalat külföldi befektetéseinek egyik kulcsterületeként tekint ránk" - jelentette ki Szijjártó Péter.

"A megállapodás egyértelműen mutatja, hogy a kormány nagyra értékeli magyarországi tevékenységünket, hiszen számít tapasztalatunkra, véleményünkre és közreműködésünkre" - mondta Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese az aláírást követően.

A kínai székhelyű Huawei Technologies Co. mobil- és telekommunikációs eszközöket, valamint hálózati berendezéseket gyártó vállalat. Árbevételük 2012-ben 35,4 milliárd dollár volt, amelynek 13 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. A Huawei Technologies 2005-től működik Magyarországon. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő központot, Biatorbágyon és Üllőn pedig szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet, amelyek export-import volumene 1-1,5 milliárd dollár. A társaság magyarországi ellátó- és logisztikai központja bevételeit idén várhatóan 30 százalékkal növeli, tevékenységének bővítése hazánkban folyamatos.

A legversenyképesebb befektetési környezetet hozzák létre

A stratégiai megállapodás aláírása után Szijjártó Péter előadást tartott a 7. Kínai Vállalatok Külföldi Befektetési Konferenciájának Magyar Befektetési Szemináriumán, ahol bemutatta a magyar üzleti és befektetési lehetőségeket.

Beszédében elmondta, hogy Magyarország kormánya 2010 óta egy új gazdaságpolitikai és egy új külügyi stratégiát folytat. Kitért arra is, a kormány gazdaságpolitikai stratégiájának két legfontosabb célja, hogy Magyarországot Európa termelési központjává tegye és ennek érdekében létrehozza a kontinens legversenyképesebb befektetési környezetét. Ennek eléréséhez szükséges volt az ország megújítása és a nagy rendszerek átszervezése.

A kormány olyan adórendszert hozott létre, amely támogatja azokat, akik többet akarnak dolgozni, illetve több embernek akarnak munkát adni - közölte Szijjártó Pétert. Arról is beszélt: a kabinet a vállalatokat terhelő adókat csökkentette, és több akciótervet dolgozott ki, a bürokrácia visszaszorítása érdekében létrehozta Európa "legrugalmasabb munkajogi szabályozását", és úgy alakította át a felsőoktatás és szakképzés rendszerét, hogy az megfeleljen a gazdaság igényeinek.

A kormánybiztos azt is mondta, hogy a kormány befektetés-ösztönző támogatások széles tárházát kínálja a Magyarországon befektetőknek. A jövő évtől az Európai Uniós források jelentős részét közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítja Magyarország, az Eximbank pedig világos utasítást kapott kétoldalú, vállalatközi együttműködések támogatására. Szijjártó Péter hozzátette, a keleti nyitás keretein belül a magyar kormány folyamatos tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy továbbra is Magyarország legyen a kínai vállalatok közép-európai első számú központja.