A magyarok nagy többsége (86 százalék) szerint széleskörű probléma korrupció az országban, azonban nyolc tagállamban még rosszabbnak érzik hazájuk korrupciós helyzetét a megkérdezettek, a görögök egyenesen 96 százaléka gondolja úgy, hogy mindent elural a korrupció - idézi a K-Monitor az Eurobarométer felmérését.

Dobogósok vagyunk azok között, akik szerint az elmúlt három évben nőtt a korrupció. A magyarok 58 százaléka szerint romlott a helyzet az utóbbi időben, csupán 4 százalék gondolja, hogy javult. Csak a Ciprusban és Spanyolországban vallják többen, hogy nagyobb a korrupció, mint három éve. Érdemes összevetni a magyar és a lengyel adatokat. Az EU másik illiberális államában a megkérdezettek 29 százaléka szerint ugyanis csökkent a korrupció, és csupán 15 százalékuk gondolja úgy, hogy rosszabb lett a helyzet. Úgy tűnik, a demokrácia lebontása anélkül is elvégezhető, hogy szétlopják közben az országot.

A felmérésben első helyen végeztünk, amikor arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy mennyire tartjuk elfogadhatónak, hogy a közigazgatásban vagy közszolgáltatásokkal kapcsolatos eljárás során ajándékot vagy pénzt adunk, vagy szívességet teszünk. A megkérdezettek 10 / 3 / 11 százaléka ezt mindig elfogadhatónak tartja, 50 / 40 / 48 százalék pedig időnként tartja elfogadhatónak és ez jelentősen rosszabb, mint az EU-s átlag.

Aggasztó eredmény továbbá, hogy a magyarok csupán 35 százaléka utasítja el a korrupciót, és nálunk csak a lettek megengedőbbek (34 százalék). Különösen rosszul festenek ezek a számok, ha azt nézzük, hogy az EU-ban a megkérdezettek 70 százaléka utasítja el a korrupciót és az éllovas Finnországban és Portugáliában 84 százalék százalék az arányuk. Az sem örömteli, hogy az EU-ban fiatalok körében elfogadottabb a korrupció, mint az idősebbeknél.

Nagyjából az EU-s átlagot (26 százalék) hozzuk, amikor arról van szó, hogy van-e saját, hétköznapi korrupciós tapasztaltunk, viszont ez így is jelentős (7 százalékpont) romlás a 2013-as eredményekhez képest. Ennél a kérdésnél amúgy a románok viszik a prímet 68 százalékkal, míg a dánoknál és hollandoknál csupán 4 százalék ez az arány.

A teljes jelentést itt olvashatja el.

Címlapkép: Shutterstock