Stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását az eddig negatívról hétfőn a Fitch Ratings, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

A hitelminősítő egyben megerősítette a hosszú távú devizaadósság "BBB mínusz" és a forintadósság "BBB" osztályzatát.

A kilátásjavítás azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a közepes befektetői magyar adósosztályzatok leminősítését.

A Fitch közleménye szerint a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetéspolitikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenteni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet.

A Fitch tavaly kellemetlen karácsonyi ajándékkal rukkolt elő: december 23-án egy fokozattal leminősítette a magyar osztályzatot. Akkor arra hivatkozott, hogy "érdemi romlás" következett be Magyarország középtávú költségvetési pozíciójában, emellett a "viszonylag magas" közadósság, és a bankokkal szembeni devizaalapú belső eladósodottság sebezhetővé teszi az országot a negatív sokkhatásoktól.

A Fitch Ratings ezután áprilisban azt közölte, hogy véleménye szerint a március elején ismertetett szerkezeti reformprogram fontos lépés volt a középtávú strukturális államháztartási hiányhelyzet kezelése felé. Ehhez májusban azt fűzte hozzá, hogy a program, amely jövőre a hitelminősítő számításai szerint a GDP 1,8 százalékának, 2013-ban pedig a GDP 2,8 százalékának megfelelő költségvetési intézkedéseket tartalmaz, megerősíti a kormány elkötelezettségét a 2014-ig kijelölt államháztartási hiánycélok tartása mellett.

A hitelminősítő ugyanekkor derűlátónak minősítette a növekedési célokat, ugyanakkor "reálisabbnak" tekinti a 2011-2014-re érvényes, 3,0-3,3 százalék közötti növekedési ütemekről szóló előrejelzést, amelyre a kormány hiánycsökkentő terve épül.

A Fitch-bejelentés előtt az eurót 265,75 forinton, közvetlenül utána pedig 265,22 forinton jegyezték.