Majdnem 6 millió magyar állampolgár kapta már meg az első oltást, tegnap sajnos 132 beteg meghalt, többségében idős, krónikus beteg és 8394 koronavírus-fertőzöttet találtak - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az oltások hatékonysága 6 hónap után csökken, tehát fél évig biztosított a védettség, utána gyengül a védelem: "ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy megerősítő oltást is vegyen fel". Ezért oltási akcióhetet is indítanak. Tehát november 22-től 101 oltóponton bejelentkezés nélkül lehet oltakozni.

A jelenlegi adatok alapján nem lehet megmondani, hogy mikor lesz a negyedik hullám csúcsa, de az biztos, hogy minél többen oltatják be magukat, "annál gyorsabban leszünk túl rajta" - fogalmazott.

A hazai kórházi kapacitások kapcsán Gulyás elmondta, hogy ellátási zavar vagy veszélyhelyzet sehol nem áll fenn. A kötelező oltásról azt mondta, arról a jövőben továbbra is minden munkáltató maga dönthet. 

Növekvő energiaárak

Az energiaügyek nagyon rosszul állnak Európában, a földgáz ára átlagosan 400 százalékkal nőttek. Magyarországon kívül mindenhol emelkedett a rezsi ára - közölte. A benzinárakról azt mondta, Gulyás, összességében Cipruson és Máltán hasonlóan drága a benzin, mint Magyarországon, de európai viszonylatban nem állunk annyira rosszul.

Megvizsgálták azt is, hogy más országok milyen intézkedéseket vetettek be a benzinárak ugrásszerű növekedése ellen: Horvátországban egy felső árat - átszámítva 550 forintban- rögzítették, ezért a kormány úgy döntött, hogy november 15-től 480 forintos felső határban rögzíti a hazai benzinárakat. Ennél lehet olcsóbb, de drágább nem - mondta Gulyás a Kormányinfón. A 480 forintos határ három hónapig érvényes, utána felülvizsgálják azt. A döntés a 95-ös oktánszámú benzinre, és a gázolajra vonatkozik.

Orbán Viktor miniszterelnök az október 25-i parlamenti ülésén reagált a Jobbikos Dudás Róbert felszólalására, amelyben Dudás a jövedéki adó csökkentését kérte a kormánytól.

"Az adó csökkentése nem vezet tartós árcsökkenéshez, mert spekuláció van. Logikus felvetés az árbefagyasztás, de ez egy olyan lépés, amelyből nehéz visszalépni, és lehet, hogy több kárt okoz. De nem zárjuk ki, folyamatosan monitorozzuk a lehetőségeket" - mondta akkor a kormányfő.