"Az intézményrendszer egyre rosszabb, tényleg tragikus. Amiket bentről hallok, inkább hagyjuk is..." - kommentálta Heil Péter, az NFÜ volt elnökhelyettese Lázár János szavait, mely szerint az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy rossz intézmény volt, ami nem csökkentette, hanem növelte a bürokráciát, a korrupció kockázatát. Példaként elmondta, hogy máig a volt kollégái dolgoznak a területen, csak most már név alatt teszik. Azt várom, hogy Lázár miniszter úr rájön, hogy ő téved - fogalmazott Heil a Portfolio Uniós Források 2015 konferenciáján.

A szakember szerint fel kell készülni arra, hogy az uniós forrásokból összességében 20 százalékkal kevesebb jut a következő időszakban. Az egyetlen terület ahol érezhetően több lesz a forrás, a környezetvédelem, míg közlekedésre, infrastruktúra-fejlesztésre jelentősen kevesebb pénz jut, de gazdaságfejlesztésre sem jut annyival több pénz, mint amennyit a kormányzat kommunikál. Heil szerint problémás, hogy még mindig nem jelentek meg az új pályázatok, hiszen ez az idő, amit most elvesztettünk, a ciklus végén "nagyon fog hiányozni". Előrelépésnek nevezte viszont a biztosítékmentesség rendszerét, ám mint mondta, ez önmagában nem fogja megoldani a problémákat.

Nem hiszem, hogy a 40 centis kilátók kora lejárt volna, várhatóan a következő időszakban is lesznek ilyen projektek - jósolta Heil, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az országban évek óta minden csak az uniós forrásoknak köszönhetően épül és ebben nem is vár változást.

Kapkodó és pénztelen önkormányzatok

Szintén "nehezen tűrte" a konferencián hangoztatott "rózsaszín ködöt" Szebeni Dávid, a BCE gazdaságpolitikai oktatója, a 2014-20-as OP-k volt stratégiai tervezője (a kormányátalakítás után már nem végezte ez utóbbi feladatot). Szerinte óriási gond, hogy Pest megye gazdasági adatai hiába rosszabbak mint néhány konvergencia régiónak, mégis alig kap támogatást, mivel Budapesttel együtt túl fejlettnek számít.

Nemrégiben a kormány előjött a késedelmes projektek listájával, ezzel kapcsolatban pedig Szebeni elmondta, hogy az önkormányzatok arra lesznek kényszerítve, hogy ne csak 100 százalékos projekteket fogadjanak el, mivel így nem bukják majd a következő időszak forrásait. Márpedig egy infrastrukturális projektnél ez kifejezetten veszélyes - mondta Szebeni.

Azt sem szeretem, amikor a műszaki ellenőrök díját csökkentik. Az önkormányzatoknak ugyanis nem lesz pénze rá, így pedig várhatóan a kivitelező hozza majd a műszaki ellenőröket - vélte Szebeni, aki szerint ez is veszélyes precedenst teremthet.