Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cégek munkaerőkereslete és a tervezett elbocsátások az első jelei annak, hogy lassul a gazdaság vagy recesszió fenyeget. A K&H a kkv-k körében végzett kutatásából kiderül, hogy jövőre kevesebb cég fog új munkavállalókat felvenni, nőhet az elbocsátottak száma, ugyanakkor nem maradnak el a bérfejlesztések. Utoljára 10 évvel ezelőtt mondták ilyen arányban a cégvezetők, hogy létszámcsökkentést terveznek, mint most.

És elkezdődött: nő a munkanélküliek száma

 

 

 

 

A KSH legfrissebb adatai szerint elindult felfelé a munkanélküliségi ráta: a 2022. július-szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 178 ezer fő volt és a munkanélküliségi ráta a korábbi 3.3 százalékról 3,6 százalékra nőtt. A mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményei szerint pedig még tovább nőhet a munkanélküliek száma. „Habár a vállalkozások többsége (70%) azonos dolgozói létszámmal tervez az előttünk álló egy évben, a munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya a felére csökkent (16%), az elbocsátást tervezők aránya pedig duplájára (11%) nőtt az előző negyedévhez képest. Ilyen sokan legutóbb 10 évvel ezelőtt, 2012 év végén gondolkoztak létszámleépítésben. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a cégek ilyen formában is igyekeznek megállítani a költségnövekedést” – mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Béremelés lesz, cafeteria kevésbé

A visszafogott tervek a fizetéseknél és egyéb juttatásoknál is megfigyelhetők. Az elmúlt egy évben hullámzó volt a fizetésemelési szándék. Jelenleg a cégek kétharmada (66%) tervez fizetésemelést, ami elmarad az előző negyedévekre jellemző 80 százalék körüli értéktől, de még mindig magasabb a koronavírus megjelenésének első évében mért 40-50 százalék körüli aránynál. A béremelés mértékét tekintve átlagosan 9 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak a kkv dolgozók a következő 12 hónapban.

 

 

 

 

 

A cafeteria juttatások tervezésénél viszont jelentősebb visszaesés figyelhető meg. Az előző negyedévhez képest 60 százalékról 40 százalékra csökkent a béren kívüli juttatást tervező cégek aránya, így megszakadt az elmúlt egy évre jellemző növekvő trend.