Továbbra sem lehet nagy beruházási dömpingre számítani a hazai vállalkozások körében. A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adata szerint a tavaly elindult javulást követően újra alábbhagyott a cégek beruházási hajlandósága. "A következő egy év során a vállalkozások kevesebb mint fele, csupán 44 százalékuk tervez valamilyen fejlesztést, ami jelentős, 12 százalékpontos visszaesés az előző negyedévhez képest.

A visszaesés hátterében feltehetően az áll, hogy a kkv-szektort célzó EU pályázatok beindulása továbbra is várat magára. Emellett látni kell, hogy a kisebb-nagyobb javulások ellenére 2014 óta folyamatosan csökken a beruházási szándék, amelyet a legutóbbi KSH adat is alátámaszt, hiszen a második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. Az első félévet nézve pedig 17 százalékkal csökkent a beruházási teljesítmény az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva - mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A gépek, berendezések fejlesztése áll az élen, hiszen az elmúlt 12 évben rendre az IT beruházások élveztek elsőbbséget. Jelenleg minden ötödik vállalkozás készül gépeinek lecserélésére, az informatikai fejlesztések visszacsúsztak a második helyre (18%), míg a gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét (11%).

A beruházási szándék nagymértékben függ a vállalkozás profiljától. Legnagyobb arányban a mezőgazdasági és az ipari szektorban számíthatunk fejlesztésekre (63% és 60%) a következő egy év során. A kereskedelmi és szolgáltató cégek közel azonos arányban, de az előbb említett szektoroknál jóval visszafogottabban terveznek beruházni (38% és 37%). Az agráriumban és az iparban nem meglepő módon elsősorban gépi, míg a kereskedelmi és szolgáltató szektorban az informatikai fejlesztéseken van a hangsúly.

A cég tevékenysége mellett a mérete is jelentős befolyásoló tényező a fejlesztési terveknél. Míg a mikro- és kisvállalkozások az átlaggal közel azonos arányban készülnek beruházni (42% és 43%), addig a középvállalkozásoknál ez az arány már 51 százalék.

QP | Quality Placement