Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elsősorban középső országrészben valószínű eső, zápor. Éjszaka nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet. A Dunántúlon alakulhat ki párásság, néhol köd - idézi az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését.

Az Időkép szerint csütörtökün 0-5 fokos hajnali minimum-hőmérsékletre van kilátás, főként keleten fagyhat az éjszaka. Ennek köszönhető, hogy főként a Dunántúlon és a Duna vonalában esőre lesz kilátás, emellett a Dunától keletre ismét többfelé párásan, ködösen indulhat a nap, majd napközben országszerte marad a borult, szürke idő. A délutáni csúcshőmérséklet 4-8 fok valószínű. A keleti, majd északiasra forduló szél többnyire gyenge, mérsékelt marad.

Hétvégére téliesebb hőmérsékleti értékek várhatók, vasárnapra virradóan országos fagy is kialakulhat, az Északi-középhegységben -6, -8 fokig is lehűlhet a levegő - írja a portál.

Ez vár Európára

A Földközi-tenger térségében lévő mediterrán ciklon - amelynek csapadékrendszere a Dinári-hegyvidék mentén jelentős mennyiségű csapadékot okozott - fokozatosan leépül és kelet felé helyeződik. A nyugat-európai partvidéken egy kiterjedt frontrendszer eredményez felhős, esős időt. Ezzel szemben a Balti- és a Kaszpi-tenger között egy nagy kiterjedésű magasnyomású képződmény húzódik. Ott kevés a felhő, sokat süt a nap, de egyes részeken tartós, sűrű köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet képződik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a keleti, északi tájak kivételével mindenhol fagypont felett alakul kontinensünkön. A legmelegebb Dél-Európában van, ott általában 10-15 fokig melegszik fel a levegő, de Olaszország egyes részein a maximum hőmérséklet a 20 fokot is eléri. A Kárpát-medence időjárását a délre, délnyugatra elhelyezkedő ciklon alakítja, amelynek áramlási rendszerében nedves, pár fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk. Csütörtök estig alapvetően felhős lesz az ég, és főként a Dunától keletre alakulhat ki kisebb eső.

Itt a figyelmeztetés

Csütörtökre virradó éjjel több helyen lehet köd, de tartós (5-6 óránál rövidebb ideig tartó), nagy területet érintő sűrű (300-400 méter átmérőnél nem nagyobb kiterjedésű) ködnek kicsi az esélye.

A nyitókép forrás: Szabó Dániel/Napi.hu.