Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásoknak megfelelően, keddi kamatdöntő ülésén a jegybank monetáris tanácsa nem változtatott a 6 százalékos irányadó rátán. A részleteket, a döntés hátterét a délután három órakor kezdődő tájékoztatón ismerteti Simor András jegybankelnök.

A jegybank a júniusban publikált inflációs jelentésében ismételten jelezte: a jelenlegi kamatkondíciók mellett 2012 végére elérhető a három százalékos inflációs célszint - ez a legfőbb érv a tartás mellett. A júniusi infláció ugyan meglepően jó lett - 3,5 százalékos a várt 3,9 százalékkal szemben - és feltehetően a pénzromlás pályája is mérsékeltebb lehet, ám a nemzetközi turbulenciáknak - főként az európai adósságválság miatt - Magyarország továbbra is erősen kitett. Egy ilyen, pesszimista környezetben egy esetleges kamatcsökkentés komolyabb forint gyengüléshez, illetve kockázati felár emelkedéshez vezethet - ez lehet a fő érv a vágás ellen.

Az eurózóna adósságválságának kiszámíthatatlan kimenetelei mellett jelenleg mindenképp indokolt az óvatosság - emelte ki Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője a döntést követően. Tavasz közepe óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de gyengülő trendbe került a forint, emelkednek a hosszabb lejáratú állampapír-hozamok, felfelé kúszik az ország kockázatosságát tükröző CDS-felár - tette hozzá a szakértő.

Ám lehetséges, hogy némileg megváltozik a jegybanki kommunikáció a jövőbeni kilátásokat illetően. Nem kizárt, hogy a jegybanki közlemény utalást tesz arra, hogy amennyiben a következő hónapok során továbbra is kedvezően alakul az infláció, és a nemzetközi hangulat is javul, akkor van esély egy esetleges kamatcsökkentésre. Az inflációs célkitűzés logikája esetleg idővel az enyhítés irányába mutathat - véli a szakértő.