Gyorsan reagált az orosz kormány Vlagyimir Putyin felszólítására: a kabinet elfogadta azoknak a külföldi mezőgazdasági termékeknek a listáját, amelyek az importkorlátozás alá esnek. A felsorolás alapján egy évig korlátozzák az Oroszország elleni szankciókat foganatosító államokból származó agrárcikkek bevitelét - tudósított az ITAR TASZSZ orosz hírügynökség.

Dmitrij Medvegyev kormányfő szavai szerint mától a marha-, sertés- és baromfihús mellett a hal-, sajt-, tej-, zöldség- és gyümölcsimportot állítják le Ausztráliából, Kanadából, Norvégiából, az USA-ból és az EU-ból. Utóbbi azt jelenti, hogy egy évig a magyar árukra sem vevő Oroszország.

Kivételek azért akadnak: az alkoholra nem vonatkozik a tilalom, ahogyan a bébiételekre és a magánimportban behozott cikkekre sem. Medvegyev hozzátette: ha Oroszország partnerei konstruktív hozzáállást mutatnak, az orosz kormány készen áll a most bevezetett intézkedések felülvizsgálatára.

Ennyit buknak a magyar exportőrök

A gabonafélék, a takarmányok és az élő állatok sem szerepelnek a hírügynökség által ismertetett listán. Ezeket kiszűrve a KSH adatai szerint Magyarország közvetlenül mintegy 190 millió dollár értékben szállított 2013-ban az orosz piacra, azaz ennyi volt a hús- és húskészítmények, tejtermék és tojás, valamint zöldségfélék és gyümölcsök exportja tavaly. A kivitel jelentősen nőtt a 2012-es 145,3 millió dollárhoz viszonyítva.

Tavaly a hús- és húskészítmények exportja nőtt nagyot, közel a 2012-ben mért duplájára, 123 millió dollár fölé emelkedett. A második legjelentősebb tételt a zöldségfélék és gyümölcsök jelentették (közel 54 millió dollár), majd a mostani embargóval nem érintett állati takarmányok (46,2 millió dollár) illetve gabona és gabonakészítmények (40,2 millió dollár) jönnek.

Ahogy arról tegnapi cikkünkben beszámoltunk, tavaly - a 2012-es 252,4 millió dolláros értékhez képest több mint 26 százalékkal növekedve - összesen 318,8 millió dollár értékben szállított Magyarország közvetlenül Oroszországba mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. A 2012-es orosz agrár- és élelmiszeripari kivitelünk az akkori hazai GDP 0,2 százalékával volt egyenértékű, a most tilalom alá vont termékek értékével számolva bő 0,1 százalékról van szó.

Abban a szélsőséges esetben tehát, ha nem sikerül ezeket a termékeket máshol eladni, ekkora kár érheti a magyar gazdaságot.

Viszontválaszra készülhet az EU

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy Oroszország számít Európa második legnagyobb élelmiszer- és ital-felvevőpiacának, az Európai Bizottság szerint 2013-ban az export értéke 7,4 milliárd dollár volt.

Persze az EU sem hagyja szó nélkül Moszkva döntését: az unió kész a WTO-hoz fordulni az importtilalom eltörlése érdekében, Brüsszel pedig rendkívüli ülést hívhat össze, bár azt egyelőre korai volna megmondani - idéz egy forrást a hírügynökség -, hogy lesznek-e európai válaszlépések. Először a hivatalos importtilalmi listát kell tanulmányozni, ezt követően születhetnek meg az uniós és a helyi szintű döntések - húzta alá az ITAR TASZSZ forrása.