A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A hulladékgazdálkodási piacon egyre több cég fontolgatja piaci pletykák szerint, hogy az uniós versenyügyi biztoshoz fordul a hulladékgazdálkodási törvényben szereplő államosítási törekvések miatt. Így az is lehet, hogy a jogszabály miatt még egy eljárás indul Magyarország ellen.

A Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) tagjai közül egyelőre még nem éltek panasszal a tervezett törvénnyel kapcsolatban. Sárosi Eszter ügyvezető igazgató hozzátette, ők is a hírekből tudják, hogy külföldi érdekeltségű cégek kifogást emeltek az államosítási elképzelések ellen. A HOE tagjainak inkább az áll érdekükben, hogy a jogszabályban egyértelműen határolják el a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokat, és a törvény ne tegye lehetővé, hogy a tulajdonosi szerkezetből fakadóan egyes vállalatok tisztességtelen módon juthassanak versenypiaci előnyhöz.

Korábban a hulladékgazdálkodás részleges államosítása már ellenállást váltott ki a szolgáltatók körében. Ezért a kormány újabb, ezúttal Brüsszelből érkező pofontól tartva még a parlamenti szavazás előtt elküldte jóváhagyásra a jogszabályt. Mindez aligha lesz elegendő ahhoz, hogy az unió eltekintsen a már megkezdett kötelezettségszegési eljárás lefolytatásától. Ráadásul egyre többen hangoztatják, hogy az államosítási tervek megszüntetik a piaci versenyt.

Magyarország késésben van az EU-irányelveknek megfelelő új hulladékgazdálkodási törvény elfogadásával, ami miatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást folytat. Az EU 2008 végén jóváhagyott új hulladék-keretirányelvének előírásait a tagállamoknak legkésőbb két éven belül, azaz 2010 végéig kellett volna beépíteniük szabályozási rendszerükbe. Az új kormányban a hulladékügy a vidékfejlesztési tárcához került, Fazekas Sándor pedig kijelentette, hogy a jogszabály életbe lépése előtt "anyagilag kell megalapozni a hulladékgazdálkodást". Ez az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség felállítását, a hulladékkezelési közszolgáltatás egyfajta államosítását és az új termékdíjrendszer bevezetését jelenti. A késedelmet azzal is magyarázzák, hogy az uniós irányelveket követő jogszabálytervezet kidolgozására, végül az országgyűlés elé terjesztésére nagyon kevés ideje volt a minisztériumnak. Egy nem megfelelően működő ágazat szakmai átalakítása időigényes folyamat − írta megkeresésünkre a VM. A törvényjavaslatot július közepe és szeptember közepe között fogadhatja el a parlament.