A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 58,3. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az őszi trend eddig kedvező képet mutat. Bár az ütem némileg lassult, az index továbbra is dinamikus bővülést jelez. A 2017 október havi index kisebb a szeptemberi (59,3) értéknél, de a legmagasabb októberi érték.

Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; az októbereké 51,9). Az elmúlt három évben az októberi átlag magasabb volt (55,2), így az idei érték összességében átlag feletti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonhatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke októberben. (Jól teljesít az euróövezet gazdasága.)

Az új rendelések indexe enyhébben csökkent, de 50 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mértünk magasabb októberi értékeket a korábbi években.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, de az üteme mérsékelt. Az index értéke négy hónap után 50 pont alá került. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2009-ben haladta meg négy egymást követő hónapban az 50 pontot.

A vásárolt készletek tizedik hónapja bővülnek, most némileg erősödő ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján így is átlag feletti, és a negyedik legnagyobb októberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan októberben is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke alacsonyabb lett szeptemberhez képest, de ezzel együtt a legmagasabb októberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe növekedett szeptemberi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonkettedik hónapja.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legnagyobb szeptemberi.

A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme egyelőre nem túl erős. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg idén hét hónapnál járunk.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt szeptemberhez képest, és továbbra is 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonnyolc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben enyhébben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonhét hónapja tart.

Ebben a hónapban acél, acéltermék, fém, kínai alapanyagok, nagy átmérőjű csövek, papír, réz és vasanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt hidraulikus munkahengerből, papíripari alapanyagból (rostból), szakképzett munkaerőből, tojásból, tűzálló betonból, vasanyagokból és vegyipari alapanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.