Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. A színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm, átmérőben és éremképben nem tér el az ezüst verettől - adta hírül az MNB.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben Jurisics Miklós portréja látható. A portrétól jobbra két vízszintes sorban az értékjelzés és a "FORINT" felirat, balra két vízszintes sorban a "2015" verési évszám és a "BP." verdejel olvasható. Az emlékérme szélén felső köriratban a "MAGYARORSZÁG", alsó köriratban, kézírásként ábrázolva a "Jurisics Miklós" felirat olvasható.

Forrás: MNB

Kőszeg várának első említése 802-ből származik. Legismertebb ostromát az 1532-ben Bécs városa felé vonuló Szulejmán török szultán óriási seregétől szenvedte el. A 2004-ben megkezdett "Magyar várak" sorozat a Visegrádi, Diósgyőri, Munkácsi, Gyulai és Siklósi vár után a Kőszegi Jurisics-vár emlékérmével bővül.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben a Kőszegi vár látképének ábrázolása látható. A várábrázolás felett, középen, egymás alatti két vízszintes sorban a "KŐSZEGI" és a "VÁR" felirat olvasható. Az emlékérme bal szélén - a várfal ábrázolásában elhelyezve - Kereszthury Gábor tervezőművész mesterjegye látható.

Forrás: MNB

A múlt évtől minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. A 10 ezer forint névértékű Kőszegi Jurisics vár ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely mától megvásárolható a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.) és a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban, ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.