Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes elmondta, hogy előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nnyomozó Iroda épületében, ahol önfeljelentést tett. (A cég neve valójában Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, ami a Lombard Kft.-hez tartozik. A szerk.) Frissítés: az MNB is megszólalt az ügyben - részletek itt.

A feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Kedd este a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a 4 milliárd forintot - tette hozzá.

A Napi.hu februárban számolt be arról, hogy hetek óta felügyeleti biztos vezeti a céget. A mindössze öt fiókkal rendelkező cég értékben annyi zálogtárgyat finanszírozott, mint a piacon levő összes vállalkozás együtt - beleértve a BÁV-ot és az Orexet is. A zaci esetleges bedőlése "sem mérete, sem jelentősége alapján nem jelenthet kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre" - így egészítette ki a felügyeleti intézkedést az MNB január végi közleményében, ám a mérlegadatok alapján a hazai zálogpiac meghatározó szereplőjeként tűnő társaság komoly veszteséget okozhat a finanszírozó bankoknak és az ügyfeleknek.