Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kormányinfón elhangzottak ugyan még nem számítanak jogforrásnak, de az áramszolgáltatók, napelemes cégek és napelemes fejlesztést tervezők az elmúlt két hétben kénytelenek voltak arra hagyatkozni, amit ott bejelentettek eddig a napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének megszűnéséről. Nem babra megy pedig a játék, egy lakossági napelem-telepítésnél is milliók forognak kockán, most pedig egy olyan új előíráshoz és határidőhöz igyekszik mindenki lóhalálában alkalmazkodni, amiről még nincs is jogszabály. A cégek már úgy akcióznak, mintha lenne, pedig a bűvös napot, október 31-ét egyelőre csak Gulyás Gergely minisztertől lehetett hallani - emlékeztet a Bank360.hu.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be azt is az október 13-i Kormányinfón, hogy megszűnik a napelemes rendszerek által termelt, és fel nem használt áram hálózatba táplálási lehetősége. Akkor az hangzott el, hogy az áramszolgáltatókhoz már benyújtott igénybejelentéseknél még megmarad a betáplálási lehetőség, de a további napelem-telepítéseknél mindaddig nem adnak erre módot, amíg a hálózatot nem teszik alkalmassá nagyobb igények befogadására. Ennél többet akkor nem közöltek a Kormányinfón, így azóta, lassan két hete minden érintett a részleteket várja, de mindeddig nem jelent meg jogszabály erről.

Az október 22-i, szombati Kormányinfón annyit mondott még Gulyás Gergely, hogy a jogszabály hamarosan megjelenik, és október 31-ig lesz lehetőség a betáplálási igénybejelentésre.

Jönnek az akciók

Erre reagálva a napelem-telepítéssel foglalkozó cégek már ezzel a határidővel hirdetik a last minute akcióikat, nekik elég volt a miniszter bejelentése. A helyzet furcsaságát jól mutatja, hogy például az E.ON egyszerre tudja és nem tudja a betáplálási igénybejelentés határidejét.

Honlapján ugyanis ez olvasható:

“Kedves Érdeklődő! A 2022. október 13-án tartott Kormányinfó sajtótájékoztatón a napelemes rendszerek hálózati csatlakozási szabályainak megváltoztatása került bejelentésre. A vonatkozó jogszabályt még nem hirdették ki, így a részletek nem állnak rendelkezésünkre. Jelenleg még nem tudunk tájékoztatást adni a jövőbeli eljárásról. A szabályozás megjelenéséig megértését és türelmét kérjük!”

Mindeközben az ügyfeleknek küldött akciós mailjében az E.ON cége már azt írja:

Kedves Partnerünk! Régóta fontolgatja a napelemes rendszer telepítését, de még nem hozta meg a végső döntést? Az elmúlt hetekben a Kormányinfó sajtótájékoztatókon elhangzott, hogy módosítás várható a napelemes rendszerek engedélyezési folyamatában. Ez alapján a hálózatra csatlakozás és a visszatáplálás feltételei kedvezőtlen irányba változhatnak. Október 31-ig még beküldheti engedélyeztetési igényét, amivel lehetőséget biztosíthat, hogy a hálózatra csatlakozzon.”

Ebben az esetben egyébként az E.ON cége a saját napelem-telepítési szolgáltatásának igénybevételére buzdít az utolsó napokban, nem a más fejlesztővel dolgozó ügyfeleket sürgeti áramszolgáltatóként a betáplálási igény mielőbbi benyújtására hozzá. Utóbbi furcsa is lenne, hiszen a betáplálási lehetőség megszüntetését éppen azzal indokolta a kormány, hogy további tömeges igényt már nem bírna el a jelenlegi villamosenergia-rendszer.

Az E.ON Solar nincs egyedül az ajánlatával, több napelemes cég is kampányol az október 31-i dátummal, azt ígérve a rezsijüket csökkenteni így akaróknak, hogy segít néhány nap alatt benyújtani az igényt a betáplálásra a területi áramszolgáltatóhoz még a kapuzárás előtt. Ez a dátum ráadásul a hosszú hétvégére esik, így valójában még kevesebb az idő, még ha az ajánlat összeállítása, elfogadása, és az igénybejelentés online lebonyolítható is - figyelmeztet a Bank360.hu.

Attól mindenesetre már nem kell tartani, hogy az ingyenmilliókkal kecsegtető napelem pályázattal tovább növelnék a sorban állók számát. A novemberre beígért második pályázati fordulót ugyanis a betáplálási stop bejelentése után lefújták.