Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tanács ma eseti - nem rendkívüli - ülést tartott, ahol olyan rendkívüli javaslatot tett Matolcsy György, amely az elkövetkező évekre alapvető befolyása lesz. A jegybanknak az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást kell szolgálnia és ha az inflációs cél teljesülése lehetővé teszi, akkor a jegybank támogathatja a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseit. A tájékoztatón elhangzottak nyomán kilengett a forint árfolyama.

A jegybank elindítja a négy fő pontból álló ún. Növekedési Hitel Programot (erről részleteket itt olvashat), amelynek "ihletője" a Bank of England "Funding for Lending" programja volt. A hazai kkv-k nehezen és drágán jutnak hitelhez, így a jegybank által most előterjesztett program a hazai mikro- kis- és középvállalkozások számára nyújt többfajta segítséget.

Ezek az intézkedések a következők:

  • 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeret nyújtanak fejlesztési forgóeszköz-célokra és EU-pályázatok önerejére. Ezt a jegybank 0 százalékos kamattal nyújtja a kereskedelmi bankoknak, amire a bankok maximum 2 százalékos kamatot tehetnek rá, vagyis a vállalatok legfeljebb 2 százalékkal kamatozó hitelhez juthatnak. A program a mai vállalati hitelállományt 4, a kkv-hitelállomány 7 százalékkal bővítheti. A hitelt új hitelként, korábbi hitel megújítására és korábbi hitel kiváltására lehet felvenni. A hitel időszabatos: június 1-től 3 hónapig lehet igényelni. A 3 hónap elteltével a monetáris áttekinti a programot és dönt az esetleges hosszabbításról. Az MNB szerint a jegybanknál jelentkező többletköltséget a program további eleme, a bankoknál jelentkező kisebb hasznot pedig az adósok kisebb kamatteherből adódó javuló fizetési képessége ellensúlyozza.
  • A második láb a kkv-k devizahiteleinek kiváltását támogatja olcsó forinthitellel. A kiváltó hitel refinanszírozási kamata itt is 0 százalékos. Erre a célra szintén 250 milliárd áll rendelkezésre, a program keretében legfeljebb a kkv-k devizahitel-állományának 15 százalékát lehet refinanszírozni.
  • A tartósan kedvező pénz- és tőkepiaci helyzetre és a bankok tartósan stabil likviditási helyzetére tekintettel határozatlan időre az MNB felfüggeszti a kétéves fedezett hiteltendert. Pénzpiaci turbulencia esetén az eszköz reaktiválható.
  • A hazai pénzügyi rendszer sérülékenységének enyhítésére - a külső és rövid lejáratú kitettség csökkentésére - a jegybank a bankokkal és a kormánnyal történő egyeztetés után 20 százalékkal,  4500 forintról 3600 milliárd forintra csökkenti a kéthetes MNB-kötvényállományt. A csökkentéshez a jegybank devizacserét ajánl. Az átváltás piaci árfolyamon történik majd. Mindezzel párhuzamosan az MNB a kormánnyal és a hitelintézetekkel párhuzamosan közösen programot dolgoz ki a gazdaság sérülékenységének csökkentésére.

Az MNB növekedési hitelprogramjának fenti elemei által generált minden kockázat belül van a tűréshatáron - mondta Matolcsy, aki szerint szerint a program hatásaként számításaik szerint 3 millárd euróval csökkenhet az MNB devizatartaléka, ami 35,9 milliárd forint volt február végén. A jegybanki közlemény szerint "a devizatartalékok legfeljebb egytizedének a felhasználása (annak a sebezhetőségi forrásnak a mérséklésére, amely miatt a tartalék megképzésre került) teljesen összhangban van a jegybanki tartalékolás - a pénzügyi piacok által eddig is - elfogadott alapelveivel".

Nemzetgazdasági szempontból - bár korlátozott lesz a program időtartama - kedvező lesz a program - fejtette ki Matolcsy György. A 250 milliárdos hitelkihelyezés 100 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételét. A devizahitel-kiváltással versenyképessé válnak a kkv-k és természetesen javul a hitelvisszafizetési arány. A program 7 százalékos hitelbővülést jelez, ami 0,7 százalékos GDP-növekedést hozhat. Az MNB úgy döntött, hogy felfüggeszti, de továbbfejleszti a korábbi MNB-programot, ami Bártfai-Máger Andrea (akinek szereplése megerősíteni látszik azt a hírt, hogy jegybank egyik következő alelnökét tisztelhetjük benne) szerint nem érte el a kitűzött célt.

Egyeztetnek mindenkivel

A program kapcsán április 8-án a tájékoztató három szereplője reggelizik együtt az MNB által meghívott 8 nagybankkal, majd a kis- és középbankok és a szakosított hitelintézetek következnek. Eközben folyamatos lesz az egyeztetés a kamarával és a vállalkozói szervezetekkel. A tárgyalásokról április 30-án kap új tájékoztatást a monetáris tanács, itt szóba kerülhet, hogy a programhoz 0,5 százalékos garanciadíj-támogatás is kapcsolódhat. A monetáris tanács tárgyalási szabadságot adott az igazgatóságnak, így az a kérdés, hogy a bankok milyen kör számára tudják majd kínálni a terméket. A bankoktól azt kérik majd, hogy egyszerűsített hitelbírálatot alkalmazzanak. Matolcsyy szerint a hitelek a jegybank könyveiben jelentkeznek majd, de a bankokkal kockázatmegosztást terveznek.

A program is hozzájárulhat ahhoz, hogy a jegybanknak két éven belül 0 közeli eredménye lesz - Matolcsy szerint. Az MNB elnöke szerint az elemzők úgy ítélik majd meg, hogy jól célzott, a növekedés segítő és időben korlátozott megoldást próbál most a jegybank bevezetni, ezért nem vár jelentős negatív ítéletet.

A jegybanknak nincs árfolyamcélja, inflációs célja van, a megoldás az árstabilitást nem veszélyezteti - hívták fel a figyelmet a résztvevők.