Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Miniszterelnökség államtitkára által vezetett tényfeltáró bizottság szombat délelőtti tájékoztatón ismertette az ország gazdasági helyzetéről szóló kutatásának eredményeit. Varga korábban kijelentette: "tiszta lappal kell indulni ahhoz, hogy a kormány megalkossa a gazdasági akciótervét és ehhez az alapot a tényfeltáró bizottság szolgáltatja."

A tényfeltáró bizottság vizsgálata és részjelentése alapján láthatjuk végre az igazságot - mondta Varga Mihály. Hozzátette: ahogy az várható volt, az előző kormány jóval rosszabb állapotokat hagyott. Mint 2006-ban, az idén is hamis adatokkal van tele a költségvetés, nagyságrendekkel térnek el a valóságtól a tervezett adóbevételek, a regisztrációs adó, a jövedéki adó, vállalkozások által befizetett adók terén.

A költségvetési szervek kiadásai nagyságrendekkel nagyobbak, a közlekedési vállalatok nagyságrendekkel nagyobb költségeket mutatnak. A tb-alapok, az önkormányzatok és az elkülönült alapok bevételei és állapota is rosszabb - mondta Varga. Nem szerepel a költségvetésben egy sor tétel, például a Vértesi Erőművel kapcsolatban, illetve százmilliárdos nagyságrendű veszteség várható a Hitelgarancia Zrt. és az MFB működése kapcsán, ennek fiannszírozása is hiányzik - mondta az államtitkár.

Hozzátette: a költségvetés számai nem valósak, így kérdés, minek kell következnie.

Varga utalásaiból úgy tűnik, mintha a bizottság egy, a lapunkhoz is eljuttatott, állítólag a PM berkeiből származó átadási dokumentumban foglaltakkal értene egyet. A bevételek túl- és a kiadások alultervezését taglaló dokumentumot korábban hamisítványnak nevezte Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mondván, a valódi átadási anyagok nyilvánosak, azok megtekinthetőek a PM honlapján. További részleteket erről itt olvashat.

Jönnek a további megszorítások?

Többnapos kormányülést tart a Fidesz annak érdekében, hogy a tényfeltáró bizottság vezetője, Varga Mihály államtitkár javaslatát megfogadva intézkedési tervet dolgozzon ki a hiánycél csökkentése érdekében - mondta az államtitkár.

Ha nem változik semmi, akkor a tervezett hiány nem tartható, azt azonban nem mondta el Varga, mégis mekkora lehet így a hiány mértéke. Korábban GDP-arányosan 5,5-6, de még hét százalékot meghaladó szint eléréséről is szó volt. A cél az, hogy a tavaly ősszel megrajzolt hiánypálya tartható legyen, ez 3,8 százalékot jelent.


A tervezett hiánycél tartásához azonnali, sürgős beavatkozásra van szükség, s ennek mélyrehatónak is kell lennie - hangsúlyozta Varga, a részletekről azonban semmit sem mondott el.



Nem ért készületlenül a folyamat, már tavaly ősszel, a költségvetés beterjesztésekor jelezte a Fidesz, hogy az a pálya nem valósítható meg - fogalmazott az államtitkár, aki szerint ez a korrekció nem történt meg, s a felelősség kérdését is vizsgálni kell, mert a költségvetés nem játék.


A kialakult helyzetért az előző kormányokat terheli a felelősség - mondta Varga hozzátéve, a kormányülésen szó lesz az elszámoltatásról is.


Nem volt szerencsés Görögországgal példálózni

Nem volt szerencsés az államcsőddel kapcsolatos kijelentés - ismerte el Varga hozzátéve, hogy Magyarországnak nem a finanszírozhatóság a kérdés, hanem a hiány csökkentése.

Csütörtökön Kósa Lajos Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-konferenciáján utalást tett arra, hogy Magyarország hasonló helyzetben van, mint Görögország. Ezzel a kijelentéssel lényegében egy időben tett hasonló kijelentést Varga Mihály Budapesten és - valamivel finomabban, államcsőd említése nélkül, de a költségvetés rossz állapotát hangsúlyozva -Orbán Viktor miniszterelnök is Brüsszelben, miközben José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt. Ezt követően pénteken Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő hasonlította a magyar helyzetet a görögországihoz. Az erről szóló - részben félrefordított - hírügynökségi beszámolók nyomán a külföldi befektetők amiatt kezdtek aggódni, hogy az EU-ban egy újabb ország szenved a görög szindrómában - mindez gyengítette az eurót, de különösképpen a forintot is. Erről szóló összefoglaló cikkünk itt olvasható.


De mi lesz a forinttal?


A kormánynak nem dolga, hogy monetáris politikát folytasson - felelte Varga arra a kérdésre, hogy mit akar a kormány tenni annak érdekében, hogy az euró forintárfolyama korrigáljon a csütörtöki és pénteki zuhanást követően. A politikus szerint egyébként a kormány csak korlátozottan tud hatást gyakorolni a piacokra. (Ez a korlátozott hatás csütörtökön és pénteken - amint azt láthattuk - meglehetősen határozott volt. A szerk.)