Az Európai Bizottság (EB) tisztviselői az elmúlt napokban Magyarországra látogattak, hogy a 2008-as EU/IMF hitelprogram végrehajtását ellenőrizzék - adta hírül az EB. (A magyar állam ugyan az IMF-nek kifizette a tartozását, Brüsszelnek azonban még törleszt folyamatosan.)

Sok a nem piacbarát politikai intézkedés

Az EB tisztviselői üdvözölték a makrogazdasági helyzetben nemrég bekövetkezett javulásokat: a nettó export mellett a kilábaláshoz a belföldi kereslet is kezd hozzájárulni. Előre tekintve elmondható, hogy a növekedés - többek között az uniós források gyorsított felhasználásának köszönhetően - fokozatosan gyorsul. A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg folyamatos többlete csökkentette a külső adósságot, az államadósság piaci alapú finanszírozása pedig gördülékenynek bizonyult. Ugyanekkor megmaradt számos sérülékeny pont, amelyeket elsősorban a magán- és az államadósság magas szintje, a finanszírozás magas költségei és az alacsony növekedési potenciál jellemez. Ide tartozik még a tartósan gyönge hitelezés és egy sor nem piacbarát politikai intézkedés - olvasható a közleményben.

Nincs tartalék a büdzsében

Úgy tűnik, hogy a magyar  kormány fiskális fegyelem iránti elkötelezettsége a túlzotthiány-eljárás 2013. júniusi megszűnését követően is jórészt megmaradt - szögezi le a dokumentum. A 2014-es költségvetésben ugyanakkor nincs tartalék arra az esetre, ha esetleg a végrehajtás valahol megcsúszna: bármilyen hiánynövelő intézkedés vagy negatív fejlemény - hacsak teljes egészében nem ellentételezik - a GDP arányában 3 százalékos küszöb fölé emeli a hiányt. Ezen túlmenően az EB munkatársai hangsúlyozták a tárgyalásokon, hogy növekedésbarát költségvetési konszolidációra kellene törekedni, ami a kiadások megtakarítására összpontosítana.

Aggódnak a bankok miatt is

A bizottsági tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a bankszektor folyamatosan akadályozva van abban, hogy a növekedéshez hozzájáruljon. A hitelezést fékezik a bankokra nehezedő rendkívül magas és tovább növekvő terhek, valamint a nem teljesítő és az átstrukturált hitelek magas aránya. A szakértők ugyanakkor üdvözölték a Magyar Nemzeti Bank azon szándékát, hogy könnyít a kis- és középvállalkozások finanszírozásának feltételein. A hitelezés könnyítésben a növekedési hitelprogram csak időszakos javulást hozhat, a várható költségvetési hatások, fenntarthatatlan árverseny kockázata pedig aggodalmakat szül - olvasható a jelentésben.