Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a számokból az látszik, hogy az eddigi csökkenő trend kezd megfordulni. Ebben az üzemanyagok árának emelkedése és az élelmiszereknél - különösen az idényáras élelmiszereknél - tapasztalt emelkedés játszotta főszerepet. A maginflációs mutatónál is enyhe növekedés látszik, míg 2014 január óta folyamatosan csökkent - tette hozzá.

Éves összevetésben az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának csökkenése vitte le az inflációt.

A KSH adatai szerint a maginfláció januárhoz képest 0,2 százalékkal, tavaly februárhoz viszonyítva pedig 1,0 százalékkal emelkedett az előző havi 0,7 százalék után.

Tavaly februárhoz képest az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (19,3 százalék), a liszt (4,7 százalék), a sajt (4,0 százalék), valamint az étolaj (3,8 százalék) ára. Drágult többek között a tojás (5,2 százalék) és a házon kívüli étkezés (2,0 százalék).

A szeszes italok 1,1 százalékkal, ezen belül a tömény italok 8,2 százalékkal drágultak, míg a borok 2,5 a sörök 0,9 százalékkal olcsóbbak lettek. A dohányáruk 2,6 százalékkal drágultak.

A háztartási energia ára átlagosan 5,3 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gáz 6,5, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent tavaly februárhoz képest.

A szolgáltatásokért átlagosan 2,1 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az egészségügyi szolgáltatások 7,8, a postai szolgáltatások 3,8, közlekedési szolgáltatások díja 2,8 százalékkal nőtt.

Az egyéb cikkekért 6,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,6 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,4, a ruházkodási cikkeké átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődött.

Havi összevetésben az élelmiszerekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 6,8 százalékos drágulásának következménye. Az idényáras termékek nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Csökkent többek között a liszt (1,4 százalék), a cukor (1,3 százalék) és a sajt (1,1 százalék) ára.

A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak, 1,2 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,6 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,4, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak egy hónap alatt. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,8 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

A háztartási energia ára kisebb mértékben, 0,1 százalékkal csökkent, ezen belül a palackos gázért 3,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.