Az egyes minisztériumok bevonásával a Tervezési Divízó humánerő kapaciátását azonnali határidővel biztosítani kell a határozat szerint. Az nem teljesen egyértelmű, hogy itt az NFÜ munkatársaira számít-e a kormány vagy új erőforrást kíván bevonni. Előbbi volna a logikus.

A sietség oka egyebek mellett az, hogy a bennragadt támogatási kereteket mihamarabb ki kell üríteni, s kezelni kell azt a problémát is, hogy különböző elszámolásbeli hibák miatt a 15 opertatív program közül 13-at felfüggesztett az unió, onnan finanszírozás nem történik.

A következő év feladatait elvégzendő a minisztériumoknak gondoskodniuk kell az irányító hatóságok átvételéről. Ezt egyelőre nem részletezte a határozat, vagyis még nem lehet tudni, hogy pontosan hány irányító hatóságot vesz és visz tovább a kormány, illetve melyik hová kerül. Az egyik legfontosabb kérdés a Mag Zrt. elhelyezése lesz, ez koordinálja ugyanis a vállalkozásokhoz kerülő források javát. A regionális fejlesztési ügynökségek 2014. január 1-jétől a területileg érintett megyei önkormányzatok irányítása alá kerülnek.

A minisztereknek a most kiakalítandó munkaszerveztek bevonásával, társadalmi egyeztetés során begyűjteniüka 2014-2020-as programokkal kapcsolatos észrevételeket, majd ezeket továbbítaniuk kell a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

QP | Quality Placement